Vesmírny teleskop zachytil úžasnú Tarantuliu hmlovinu. Pozrite si FOTO

Zuzana Macháčová

Vesmírny teleskop Jamesa Webba urobil ďalšie úžasné snímky. Zachytil jedinečnú a čiastočne nepochopiteľnú Tarantuliu hmlovinu, ktorá sa nachádza pomerne neďaleko.

Vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba zachytil na snímkach tisíce doteraz nevidených mladých hviezd. Hviezdy sa nachádzajú v hmlovine Tarantula vo Veľkom Magellanovom mračne, ktoré je satelitnou galaxiou Mliečnej cesty, informuje Európska vesmírna agentúra (ESA).

Názov Tarantula odkazuje na skutočnosť, že jej svetelné vlákna pripomínajú nohy pavúka.

Čo môžeme vidieť na obrázkoch?

Na obrázku zachytenom kamerou NIRCam (Near Infrared Imaging Telescope Camera) je oblasť pripomínajúca dom tarantule vystlaný hodvábom, vysvetlila ESA. Dutina hmloviny viditeľná v strede bola „vydlabaná“ žiarením z kopy masívnych mladých hviezd, ktoré na snímke žiaria modrou farbou.

Okrem toho kamera NIRSpec zachytila veľmi mladú hviezdu, ktorá okolo seba drží izolačný oblak prachu. Na snímke zhotovenej kamerou s dlhšími infračervenými vlnovými dĺžkami (MIRI) vyzerá tá istá oblasť úplne inak. Horúce hviezdy blednú a chladnejší plyn a prach v hmlovine žiaria.

Jedným z dôvodov, prečo sa o ňu astronómovia tak zaujímajú, je, že má podobné chemické zloženie ako obrie oblasti formovania hviezd, ktoré boli aktívne, keď bol vesmír starý približne 2 až 3 miliardy rokov. 

Hmlovina je od nás vzdialená viac ako 160 000 svetelných rokov a je to ideálne miesto na štúdium mechanizmov vzniku hviezd. Tvorba hviezd je pre ľudstvo aj naďalej jednou z najzaujímavejších a najzáhadnejších udalostí, ktorú sa astronómovia neustále snažia pochopiť.

Teleskop Jamesa Webba

Teleskop Jamesa Webba je najpokročilejší a najvýkonnejší vesmírny teleskop, aký bol kedy navrhnutý. Výstavba teleskopu, ktorý váži viac ako 6,3 tony, stála 10 miliárd dolárov.

Bol spustený 25. decembra 2021. Nachádza sa v bode L2, na dráhe vzdialenej 1,5 milióna kilometrov od našej planéty, čo je takmer štyrikrát ďalej ako Mesiac. Prístroj má zrkadlo s priemerom 6,5 metra a vykonáva infračervené pozorovania. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd