Vesmírna turistika: Rakety emitujú stokrát viac škodlivých plynov ako lietadlá

Veronika Sádovská

Po tom, čo sa dostal do vesmíru prvý "turista" sir Richard Brenson sa otvára otázka vesmírnej turistiky. Tú si budú môcť dovoliť hlavne tí majetnejší.

Okrem toho, že lety do vesmíru budú stáť naozaj veľa peňazí, budú aj poriadne neekologické. Jedna raketa vyprodukuje stokrát viac emisií ako lietadlo a odvezie do vesmíru len malú posádku.

Obaja rivali Jeff Bezos a Richard Brenson ponúkajú záujemcom "cestovateľský balíček". Obidva zahŕňajú asi 10 minútový let do vesmíru. Neskôr tohto roku ponúkne Bezos cestovanie kapsulou Crew Dragon let do vesmíru po dobu niekoľkých dní.

Čo na to životné prostredie?

Bezosove Blue Origin sú podľa všetkého "zelenšie" ako Brensonove VSS. Blue Origin sú poháňané pomocou tekutého vodíka a kvapalného kyslíka. Opakovane použiteľné SpaceX budú cestovateľov vynášať do vesmíru pomocou petroleja a tekutého kyslíka. Spoločnosť VSS Unity používa hybridný pohon na tuhé uhlíkové palivo, polybutadién (HTPB) a oxid dusný. 

Avšak spaľovanie všetkých týchto látok vytvára skleníkové plyny a látky, ktoré budú prispievať k znečisteniu ovzdušia. Spaľovaním pohonnej látky BE-3 sa vytvára veľké množstvo vodnej pary, zatiaľ čo pri spaľovaní palív VSS Unity a Falcon sa vytvárajú CO₂, sadze a tiež vodná para.

Tieto plyny sa budú uvoľňovať asi z dvoch tretín v stratosfére a mezosfére, kde môžu pretrvať aj niekoľko rokov. Vysoké teploty pri štarte rakety tiež premieňajú stabilný vzdušný dusík na reaktívne oxidy dusíka. 

Počas štartu môžu rakety v rovnakom období emitovať štyri až desaťkrát viac oxidov dusíka ako Drax  najväčšia tepelná elektráreň vo Veľkej Británii. Emisie CO₂ pre približne štyroch turistov na kozmickom lete budú pri diaľkových letoch 50 až 100-krát viac, približne jedna až tri tony na cestujúceho.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd