Vesmírny odpad sa vráti na Zem. Začíname po sebe čistiť

Veronika Sádovská

Vo vesmíre voľne lieta niekoľko ton odpadu z rakiet a iných prístrojov. Európska vesmírna agentúra sa rozhodla konečne "upratať".

Európska vesmírna agentúra uzatvorila zmluvu so švajčiarskou startupovou spoločnosťou ClearSpace SA v prepočte 85,71 milióna eur s cieľom priniesť veľké množstvo odpadu znovu na Zem.

Táto dohoda povedia v roku 2025 k prvej misii, ktorej cieľom je odstránenie vesmírneho odpadu. Ako znie aj názov start upu, jeho dlhodobým cieľom je vyčistiť vesmír od odpadu, ktorý sme tam po sebe nechali.

Konkrétne pôjde o vrchnú časť rakety Vespa, ktorá vyniesla v roku 2013 satelit na obežnú dráhu a váži približne 112 kilogramov.

Na mieru vyrobená loď tieto kúsky prichytí a privedie späť. Čo sa však s týmto odpadom sa na na Zemi zatiaľ nie je jasné. 

Už dlhšie zaznieva hlas odborníkov, že odpadu je vo vesmíre príliš veľa. Ohrozuje nielen satelity na obežnej dráhe, ale aj vesmírnu stanicu ISS.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd