Vesmírom sa šíri záhadný signál, vedci si to nevedia vysvetliť

Veronika Salayová

Astronómovia objavili záhadný rádiový signál, ktorý sa šíri v blízkosti centra Mliečnej dráhy. Signál nie podobný ničomu, čo doteraz vedeli vysvetliť. 

Astronómovia detegovali neidentifikovaný opakujúci sa rádiový signál v blízkosti centra Mliečnej dráhy.

Podľa novej štúdie prijatej na publikovanie v časopise The Astrophysical Journal a uverejnenej na serveri prepress arXiv je zdroj energie extrémne slabý a v rádiovom spektre sa javí jasný niekoľko týždňov a potom z ničoho nič zmizne.

Nikto nevie, o čo ide

Takéto správanie nezodpovedá profilu žiadneho známeho typu nebeského tela. Vedci si myslia, že by to mohlo predstavovať niečo nové a doteraz neobjavené.

Rádiový zdroj nazvaný ASKAP J173608.2-321635 bol detegovaný rádioteleskopom Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP), ktorý sa nachádza vo vzdialenom austrálskom vnútrozemí. 

V prieskume ASKAP vykonanom v období od apríla 2019 do augusta 2020 sa tento záhadný signál objavil 13-krát, pričom signál sa opakoval niekoľko týždňov a potom odoznel, uviedli vedci.

Tento rádiový zdroj je podľa slov astronómov vysoko variabilný, objavuje sa a mizne bez predvídateľného vzoru a pred prieskumom ASKAP sa nezdá, že by bol prítomný v iných údajoch rádiového teleskopu. 

Záhadný rádiový duch

Vedci ho preto nazvali „rádiovým duchom“, ktorý, zdá sa, vzdoruje všetkému vysvetleniu.

Budúce rádiové detekcie zamerané na galaktické centrum by mohli v budúcnosti pomôcť objasniť túto vesmírnu záhadu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd