Veterná búrka Eugen dorazila do Európy. Prináša silný vietor

Peter Minárik

Počasie v Európe už začala ovplyvňovať hlboká tlaková níž, ktorú nemeckí meteorológovia pomenovali ako Eugen. Do severozápadnej Európy prináša silný nárazový vietor.

Počasie bude v Európe nasledujúce hodiny ovplyvňovať hlboká tlaková níž, ktorá sa aktuálne nachádza nad Walesom a bude postupovať cez Severné more a Dánsko smerom nad Pobaltie.

Táto tlaková níž spôsobí silný tlakový gradient, v dôsledku čoho zosilnie v našej oblasti vietor. Ten už teraz vyčíňa predovšetkým na pobreží Európy.

Nárazy dosiahli rýchlosť cez 120 km/h

Veterná búrka Eugen už naplno vystrája v Nemecku. Nárazy vetra dosahujú rýchlosť medzi 70 až 85 km/h. Najsilnejší poryv vetra zatiaľ zaznamenali v oblasti Brockenu, kde poryv vetra dosiahol rýchlosť až 130 km/h.

Veterno je predovšetkým na horách. Napríklad v oblasti Wasserkuppe dosiahol náraz vetra rýchlosť 112 km/h a v oblasti Fichtelberg 94 km/h.

Pred silným vetrom vydali nemeckí meteorológovia výstrahy, pričom vietor bude naďalej zosilňovať. Fúka však aj v ďalších oblastiach Európy.

V Belgicku a v Holandsku dosahujú nárazy vetra rýchlosť medzi 75 až 90 km/h a veľmi veterno je aj vo Francúzsku. Tam v oblasti mesta Boulogne na pobreží v blízkosti prístavného mesta Calais namerali poryv vetra o sile až 133 km/h.

Silný vietor aj na Slovensku

Vietor začína v týchto chvíľach naberať rýchlosť aj na našom území. Silnie južný vietor, ktorý počas popoludnia bude dosahovať nárazy do 60 km/h.

Výraznejšie a nebezpečnejšie poryvy vetra však dorazia až počas zajtrajšieho dňa. Popoludní bude cez naše územie postupovať studený front, na čele ktorého sa bude vyskytovať silný, severozápadný vietor, ktorý môže v nárazoch dosahovať rýchlosť až do 90 km/h.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd