Veterná búrka Eugen v Európe prepisovala aj 70-ročné rekordy

Dominik Cenkner

V utorok panovalo naprieč Európou nepriaznivé počasie. Mohla za to postupujúca tlaková níž Eugen. Tá so sebou priniesla najmä silné nárazy vetra, ktoré v nejednej krajine prepisovalo rekordy.

Presúvajúcu sa tlakovú níž z Atlantiku nad Pobaltie pomenovali nemeckí meteorológovia ako Eugen. Ešte pred tým, než dorazila nad starý kontinent bolo jasné, že napácha škody hneď vo viacerých európskych krajinách.

Postupujúca tlaková níž prišla do Európy z oblasti Britských ostrovov. Ďalej sa presúvala smerom nad Severné more, Dánsko a Pobaltie.

Okrem samotných búrok so sebou priniesla aj silné nárazy vetra. Veterno bolo aj na našom území, keď vietor dosahoval v nárazoch aj okolo 60 km/h.

V západnej časti Európy však boli nárazy ešte silnejšie. V niektorých krajinách padli aj desiatky rokov staré rekordy.

Padali rekordy

Začnime v holandskom Eindhovene, kde vietor dosiahol v nárazoch rýchlosť 83 km/h. Vďaka tomu bol prekonaný rekord platný pre 4. máj. V roku 1987 tam vietor fúkal rýchlosťou 63 km/h.

V druhom najväčšom meste Holandska, Rotterdame, vietor dosiahol v náraze rýchlosť 90 km/h. Doterajším rekordom pre 4. máj bola rýchlosť 68 km/h, taktiež z roku 1987.

V Holandsku ostaneme aj pri ďalšom, 70-ročnom rekorde. V hlavnom meste, Amsterdame, sa vietor preháňal rýchlosťou 80 km/h, čo je pre 4. máj najvyššia rýchlosť za celú dobu meraní. Tá začala v roku 1951.

Veterno však bolo aj v Nemecku. V meste Brémy na severozápade krajiny s meteorologickými meraniami a pozorovaniami začali už v roku 1890. V utorok 4. mája tohto roku tam však padol rekord pri rýchlosti cez 95 km/h.

Jedným z najbúrlivejších miest v Nemecku a zároveň v celej strednej Európe bola hora Brocken - vďaka nej poznáme aj pomenovanie jedného z halových javov - Brockenov prízrak.

Práve na vrchole tejto hory dosahoval vietor v nárazoch rýchlosť 138 km/h. Teda vyššiu, než pred 34 rokmi, kedy to bolo „len“ 126 km/h.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd