Veterná búrka Goran spôsobuje v Európe škody. U nás vietor zosilnie večer

Peter Minárik

Počasie v Európe v dominantnej miere ovplyvňuje tlaková níž Goran, ktorá prináša veterné počasie a príliv veľmi teplého vzduchu od juhu.

Nad oblasťou Severného mora sa nachádza výrazná tlaková níž Goran v ktorej strede tlak klesá pod 960 hPa. Táto tlaková níž práve teraz ovplyvňuje počasie v mnohých oblastiach Európy.

Predovšetkým do južnej a východnej polovice Európy, vrátane Slovenska pumpuje po jej prednej strane od juhozápadu veľmi teplý vzduch. Vplyvom toho stúpajú teploty v strednej Európe až nad hranicu +10 °C, čo sú na súčasnú ročnú dobu veľmi nezvyčajné hodnoty.

Zároveň však táto tlaková níž prináša aj silný tlakový gradient medzi ňou a tlakovou výšou nad východnou Európou, ktorý spôsobuje veľmi silný vietor.

Ten od dnešného rána už naplno vyčíňa v Nemecku, kde platia pred vetrom výstrahy. Hasiči v Nemecku mali od rána už stovky výjazdov k popadaným stromom a k dopravným nehodám vplyvom silného vetra.

Najsilnejšie poryvy zaznamenali v pohorí Harz a to až 160 km/h. V nižších polohách sa maximálne poryvy vetra pohybujú okolo 100 km/h. Silný vietor ochromil niekoľko železničných tratí. Niekoľko stromov spadlo aj na zaparkované autá, ale našťastie žiadne zranenia alebo obete na životoch z Nemecka nehlásia.

Silný vietor zosilnie už onedlho aj v ďalších krajinách, vrátane nášho územia. Pred vetrom platia výstrahy v Maďarsku, v Rakúsku, či v Česku.

Na našom území začne silnieť vietor vo večerných hodinách v juhozápadných okresoch Slovenska. Nárazy by mali dosahovať rýchlosť od 50 do 70 km/h, ale v okrese Dunajská Streda až okolo 80 km/h.

V priebehu noci sa vietor rozfúka aj na ďalších častiach nášho územia. Veterno bude na mnohých miestach stredného a východného Slovenska, kde budú nárazy dosahovať rýchlosť do 60 km/h, na horách až do 95 km/h. Na hrebeňoch Tatier by nárazy mohli dosahovať rýchlosť až okolo 150 km/h.

Takýto silný vietor by sa na našom území mal vyskytovať do sobotňajšieho popoludnia a až následne by mal postupne slabnúť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd