Veterné a solárne elektrárne vyrobili 100% spotreby Nemcov

Peter Minárik

Nemci napredujú na ceste za zelenou energiou. Dáta nemeckej Spolkovej agentúry pre siete potvrdzujú, že hodinu po poludní 1. mája boli hlavne veterné a solárne elektrárne schopné vyrobiť viac energie, než Nemci spotrebovávali.

O 13:00 prvého mája prekročila výroba veterných, solárnych a iných obnoviteľných elektrární hodnotu takmer 54 tisíc megawatthodinu (MWh), a spotreba bola pritom asi o 200 MWh nižšia.

Prevláda veterná energia

Nadvýroba zelenej elektriny sa potom podľa dát agentúry udržala až 2,5 hodiny. Viac ako polovicu z celkovej obnoviteľnej výroby pokryli veterné parky na súši i na mori (52%), viac ako tretinu solárne elektrárne (37%) a o zvyšok sa postarali vodné elektrárne a zdroje spaľujúce biomasu.

Zo zelenej energie už vyrobili viac ako spotrebovali

Hranicu 100% pritom prvého mája pokorili už druhýkrát. V histórii Nemecka prekonali dodávky elektrickej energie celkovú aktuálnu spotrebu krajiny 1. januára tohto roka. 

Zatiaľ však nemožno povedať, že zelená energia nahradila všetky ostatné spôsoby výroby elektrickej energie. Nemci však rekordne napredujú.

V apríli tohto roka vyrobili z obnoviteľných zdrojov 48,3 % elektrickej energie, ktorá sa v Nemecku aj spotrebovala. Pre obnoviteľné zdroje bol úspešný najmä posledný aprílový týždeň. Podiel zelenej energie na spotrebe dosiahol 53,2 %.

Odborníci čísla spochybňujú

Ak ste v tomto článku pozorne zaznamenali dni, kedy zelená energia bola schopná nahradiť celkovú spotrebu v daný deň v Nemecku, tak je jasné, že k tomu, aby zelená energia kompletne nahradila súčasné dodávky napríklad z jadrových zariadení alebo uhoľných elektrární sú Nemci ešte ďaleko.

Je totiž treba podotknúť, že Nový rok aj 1. máj, kedy v Nemecku zelená energia kompletne pokryla spotrebu pripadá na sviatočné dni, kedy je spotreba, najmä v priemysle a v službách výrazne nižšia.

Napriek tomu je však priblíženie sa k väčšinovému podielu zelenej energie a udržanie stability bez pádu do blackoutu skvelý úspech pre nemeckú premenu energetiky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd