Kaliforniu zasiahne ďalšia „atmosférická rieka“. Viac ako pol milióna obyvateľov je bez elektriny

Zuzana Macháčová

Silný dážď a vietor zanechali v nedeľu státisíce domácností a podnikov v Kalifornii bez elektrickej energie. Extrémne počasie súvisí s atmosférickou riekou, ktorá v posledných dňoch zasiahla USA.

Podľa údajov portálu Poweroutage.com, ktorý monitoruje dodávky elektriny v USA a Kanade, je v štáte Kalifornia bez prúdu viac ako 550 000 domácností a podnikov.

V dôsledku prudkého počasia zomrelo najmenej šesť ľudí vrátane jedného dieťaťa. Dvojročný chlapec prišiel o život, keď strom padol na obytný automobil. Polícia tiež informovala o smrti 19-ročnej ženy, ktorej auto dostalo na mokrej ceste šmyk a narazilo do stĺpa. Americká Národná meteorologická služba (NWS) varuje, že v pondelok ďalšia „atmosférická rieka prinesie do Kalifornie dážď a sneh. 

Prívalové dažde v Kalifornii

Kaliforniu v stredu zasiahli silné zrážky so silným vetrom. Jedným z miest, ktoré silná búrka mimoriadne zasiahla, je Santa Cruz. Vysoké vlny zničili budovy v blízkosti pobrežia.

Ako spomínajú obyvatelia, živel bol taký silný, že vytrhol jeden dom zo základov a posunul ho o niekoľko metrov. Najmenej jeden most a jeden pilier boli vážne poškodené. 

Škody na pobreží Santa Cruz, zdroj: Reuters
Škody na pobreží Santa Cruz, zdroj: Reuters

V okrese Mendocino vlny prerazili dvere historického majáka. Prízemie, kde sa nachádza múzeum, bolo zaplavené, informovali noviny Mendocino Voice.

Počuli sme silné zvuky vetra a veľmi silno pršalo. Počul som, ako na verande padajú rôzne veci. Ulica sa v podstate zmenila na rieku, všetka voda sa valila dolu,“ spomína obyvateľ Santa Cruz, Sean Berry.

Záplavy v Santa Cruz, zdroj: Reuters
Záplavy v Santa Cruz, zdroj: Reuters

V San Franciscu spôsobila silná búrka lokálne záplavy a zosuvy pôdy. V centre mesta bolo obdobie od 26. decembra 2022 do 4. januára 2023 najvlhkejším desaťdňovým obdobím od roku 1871. Zaznamenali tu 262 litrov vody na meter štvorcový.

Atmosférická rieka a rapídna cyklogenéza

Takéto extrémne počasie v Kalifornii je výsledkom prekrývania dvoch javov, a to atmosférickej rieky a rapídnej cyklogenézy. Atmosférická rieka zhromažďuje vodnú paru zo vzduchu nachádzajúcu sa v tropických oblastiach a „vypúšťa“ ju do chladnejších oblastí ako dážď alebo sneženie. Na druhej strane rapídna cyklogenéza je definovaná ako rozsiahly systém nízkeho tlaku, ktorý sa vyznačuje veľmi silným vetrom a prináša intenzívne zrážky.

Išlo o tretí a najsilnejší výskyt atmosférickej rieky v Kalifornii od začiatku minulého týždňa. Podľa štúdie sa v dôsledku klimatických zmien zvyšuje frekvencia a intenzita takýchto javov. Tie prinášajú lejaky a silné vetry prerušované dlhými obdobiami veľkého sucha, uviedla agentúra Reuters. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd