Vianoce budú bez snehu. Zima do konca roka nepríde

Peter Minárik
Milovníci zimy musia byť sklamaní. Vyhliadky sú také suverénne, že do konca roka zrejme sneh do nížin nedorazí. Málo ho bude aj na horách.

Už je takmer definitívne isté, že tohtoročné Vianoce biele nebudú. Situácia sa dokonca výraznejšie nezmení minimálne do konca roka. December by tak mal byť opäť teplotne nadpriemerný a všetko smeruje k tomu, že rok 2015 sa zapíše hrubým písmom do histórie ako doteraz najteplejší rok na Zemi.

V situácii stále nie je badať žiadna zmena. Situácia je už niekoľko týždňov rovnaká. Nad Atlantikom sa nachádzajú oblasti nižšieho tlaku a nad južnou Európou sa neustále obnovuje vysoký tlak. Medzi týmito dvoma rozsiahlymi tlakovými útvarmi prúdi neustále do Európy teplý vzduch. Najlepšie to je vidieť na nižšie priloženom obrázku.

Západné, teplé prúdenie je tak len prechodne narušované studenými frontami, ale tie nie sú a do konca roka zrejme ani nebudú výrazné. Ak sa pozrieme na ensembel numerického modelu ECMWF pre Bratislavu, tak ani rozptyl teplôt modelu nedáva šancu na zasnežený december.

Podobne to vidí aj numerický model GFS. Na to, aby snežilo v nížinách sú potrebné zrážky a teplota v hladine 850 hPa na úrovni -5°C a nič také sa do konca roka neudeje.

Štedrý deň nebude len teplý, ale zrejme aj daždivý

Zasnežené Vianoce sme mali v nížinách naposledy v roku 2012. Predbežná predpoveď na Štedrý deň hovorí o tom, že na našom území by malo panovať oblačné až zamračené počasie. V priebehu večera by mal počasie ovplyvniť studený front a malo by sa rozpršať. Štedrovečerná hostina, tak ani tento rok nebude so snehovým nádychom a na polnočnú omšu celkom určite nebudete vykračovať po vŕzgajúcom snehu pod nohami. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd