Vianoce budú na ľade. Pred sviatkami napadne sneh

Ľubomír Franko
Pred sviatkami nás čakajú výdatnejšie zrážky. Vianoce budú na ľade

Počasie bolo počas uplynulých dní z meteorologického hľadiska relatívne nudné. Pozorovali sme polooblačné až oblačné počasie, na mnohých miestach veľmi suché. Zrážky sa vyskytli najmä na východnom Slovensku a to najmä na krajnom východe. Tu napadlo aj do 40 cm snehu. V nižších polohách zasa spadlo veľké množstvo kvapalných zrážok, ktoré vyvolali následné povodne.

Snehová pokrývka sa už v nižších polohách prakticky nevyskytuje, čo môžeme pozorovať aj na nižšie priloženej satelitnej snímke (tyrkysová farba = sneh) zo včerajšieho dňa. Veľa snehu je však na horách a na krajnom východe. Snehu však ubudlo aj na Orave či v Podtatranskej kotline. Dôvodom bol silný južný vietor, ktorý koncom minulého a začiatkom tohto týždňa zasiahol viaceré štáty strednej a východnej Európy. Vetru a následnej veternej kalamite sme sa viac venovali tu:

Vianočné sviatky sa už nezadržateľne blížia, študenti robia posledné skúšky a mnohí si už pripravujú dovolenky. V nasledujúcich riadkoch sa pokúsime odpovedať na každoročne žiadanú otázku: ,,Budú Vianoce na ľade alebo na blate ?"

Predvianočné dni budú v znamení výdatných zrážok

V závere tohto týždňa bude naše územie ovplyvňovať oblasť nízkeho tlaku vzduchu. Tá sa bude od štvrtku do nedele presúvať z Pobaltia do oblasti Čierneho mora. Cyklonálne počasie na naše územie prinesie početné zrážky, ktoré sa budú vyskytovať najmä na severe a východe Slovenska. 

Do Štedrého večera napadne na mnohých miestach sneh, pričom najviac ho bude na severe. Na severných návetriach hôr to môže byť od 20 do 50 cm. Čo sa týka nižších polôh, tie budú musieť spočiatku rátať najmä s kvapalnými zrážkami. Ochladenie tam dorazí neskôr a vyskytovať sa budú už len snehové prehánky. Tie však nebudú výdatné a na vytvorenie súvislej snehovej pokrývky by stačiť nemali.

Hovoriť o presných číslach a množstve napadnutého snehu je zatiaľ priskoro. Do Vianoc zostáva stále týždeň a počasie sa ešte môže zmeniť. Pravdepodobnosť úspešnosti predpovede je však vysoká, keďže na ochladení a početných zrážkach sa zhodujú aj ansámble modelu GFS.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd