Vianočné trhy v Trnave a v Žiline budú bez plastového riadu

Trnava Ľubomír Franko

Nádherný krok podnikli organizátori vianočných trhov v Trnave a v Žiline. Tohtoročné trhy budú bez plastového riadu, ktorý nahradí kompostovateľný. Predajcov budú za použitie plastových riadov pokutovať. 

Plastové riady tvoria každoročne na vianočných trhoch tony odpadu. Z plastových pohárov pijeme vianočný punč či varené víno, z plastových tanierov jeme typické vianočné jedlá. Pri tom všetkom ešte využívame aj plastové vidličky, nožíky či plastové poháre. 

Odpad, ktorý vyprodukujeme je málokedy recyklovaný a bez debát škodí prírode. Preto oceňujeme zaujímavý krok organizátorov vianočných trhov v Žiline a v Trnave. 

„Všetci predajcovia jedál a nápojov na priamu konzumáciu sú povinní pri predaji na priamu konzumáciu používať kompostovateľný riad (nie plastový či papierový), vrátane príborov, tácok a pohárov. Dodržiavanie povinnosti používania kompostovateľného riadu bude zakotvené v rozhodnutí na predaj počas konania Vianočných trhov 2018 a bude kontrolované. Nedodržiavanie tejto podmienky bude prísne sankcionované,” uviedol magistrát mesta Trnava. Rovnaké pravidlá budú takisto platiť aj na vianočných trhoch v Žiline.

V mnohých mestách susedných krajín ako Viedeň či Brno funguje systém bez plastového riadu už niekoľko rokov. Namiesto plastových pohárov si tu môžeš vychutnať punč z pohárov keramických, ktoré sú zálohované a vratné. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd