Vianočný Mars či množstvo „padajúcich“ hviezd: Čo pozorovať na oblohe v decembri?

Veronika Salayová

Máme tu december a s ním aj prehľad toho, čo sa bude na nočnej oblohe počas posledného mesiaca v roku diať. Pozrite si ho a nič si nenechajte ujsť...

December prinesie na nočnú oblohu niekoľko zaujímavých úkazov. Jedným z nich je napríklad to, že planéta Mars sa práve v prvý decembrový deň nachádza najbližšie k Zemi za posledné dva roky. 

Mars tak môžeme v týchto dňoch pozorovať ako jeden z najjasnejších objektov na nočnej oblohe. Spoznáte ho najmä tak, že oproti iným hviezdam bude mať oranžový nádych.

Vzácne zakrytie Marsu

Pri Marse však ešte ostávame. Vo štvrtok 8. decembra uvidíme vzácne zakrytie Marsu Mesiacom v splne. Zhodou okolností sa totiž na oblohe bude v rovnakých miestach vyskytovať aj Mesiac v splne.

Planétu Mars tak na chvíľu náš Mesiac zakryje. Stane sa tak okolo 6.05 hod. a tesne pred 7.00 hod. Mars spoza Mesiaca vykukne. 

Meteory budú doslova pršať

Ďalším veľkolepým divadlom na nočnej oblohe bude veľmi bohatý meteorický roj Geminidy, ktorý počas svojho maxima prinesie viac ako 120 meteorov za hodinu. „Padajúce“ hviezdy tak budú doslova pršať na nočnej oblohe. 

Maximum aktivity dosiahnu Geminidy 14. decembra. Zaujímavosťou tohto roja je, že jeho meteory sú zelenkavej farby. Budú zdanlivo vychádzať zo súhvezdia Blížencov. 

Na záver vianočný hexagon

Pomyselnou čerešničkou na torte bude, že na konci roka, medzi Vianocami a Silvestrom, uvidíme na večernej oblohe všetkých 5 viditeľných planét slnečnej sústavy spolu s Mesiacom, ktoré budú usporiadané do vianočného hexagonu. 

V decembri sa teda je rozhodne na čo tešiť a ak budete niektoré z nasledovných vesmírnych úkazov pozorovať, budeme vďační za vaše fotografie. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd