Víchrica Elena zasiahne Slovensko po polnoci

Peter Minárik

Toľko avizovaná zmena počasia sa nezadržateľne blíži aj nad naše územie. Elena, ktorá dnes trápila najmä Nemecko a večer aj Česko dorazí po polnoci nad naše územie.

Elena, to je názov, ktorý dostala tlaková níž, ktorá sa v uplynulých hodinách presunula z oblasti Britských ostrovov, cez Severné more nad Škandináviu. 

Táto tlaková níž je veľmi hlboká a prináša tak do Európy silný vietor.

V rámci tejto rozsiahlej tlakovej níže postupuje cez strednú Európu pomerne rýchlo studený front a najmä na jeho čele sa vyskytuje silný nárazový vietor.

V Nemecku cez 140 km/h

Silný vietor sa dnes vyskytol predovšetkým v Nemecku. Najsilnejší vietor namerali na Brockene a to až o sile 141 km/h. V oblasti Helgolandu namerali 108 km/h.

Silný nárazový vietor však prináša aktuálne studený front aj do oblasti Českej republiky. V Prahe namerali náraz vetra o sile 104 km/h.

Hasiči v Česku sú v pohotovosti a už mali cez 25 výjazdov k popadaným stromom. Teraz sa víchrica Elena blíži aj ku nám.

Vietor začne silnieť po polnoci

Podľa aktuálnych výstupov numerických modelov by sme silnejší vietor mali zaznamenať už krátko po polnoci v oblasti krajného Záhoria.

Okolo 01:00 už bude poriadne veterno na celom Záhorí s nárazmi cez 60 km/h. Medzi 02:00 až 05:00 sa postupne rozfúka na Orave, na Kysuciach, na Považí a na celom západnom Slovensku. Fúkať bude nárazový vietor s rýchlosťou cez 50 km/h, na západe až cez 70 km/h.

Na východe začne fúkať až ráno okolo 06:00. V tomto čase by mal byť vietor najsilnejší. Na západnom Slovensku a na horách môžu nárazy vetra dosahovať rýchlosť viac ako 90 km/h.

Vietor by mal začať ešte dopoludnia slabnúť od severozápadu a ustane na poludnie.

Silný vietor sa objaví predovšetkým na čele studeného frontu, ktorý prinesie dážď, ale objaviť sa môžu aj búrky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd