Víchrica Júlia nás zasiahne už večer. Môže spôsobiť škody

Ľubomír Franko

Počasie v Nemecku a v Česku už v týchto chvíľach ovplyvňuje tlaková níž Júlia. Prináša tam mohutný nárazový vietor, ktorý v Nemecku už presiahol 100 km/h aj v nižších polohách. Večer dorazí silný vietor aj na Slovensko, môže spôsobiť škody. 

Tlaková níž Júlia by sa mala postupne prehlbovať a presúvať sa bude smerom z Nemecka nad Poľsko a počas noci ďalej nad Ukrajinu.

Na zadnej strane tlakovej níže sa sformuje počas neskorších popoludňajších hodín studený front, ktorý začne postupovať najskôr cez východ Nemecka, neskôr cez Česko a západ Poľska, v prvej polovici noci prinesie silný nárazový vietor aj na naše územie. 

Očakávané nárazy vetra (km/h), zdroj: Meteologix
Očakávané nárazy vetra (km/h), zdroj: Meteologix

Najsilnejší vietor dorazí po 22:00

Vietor bude už od 18-tej hodiny na Slovensku naberať na intenzite. Rozfúkať by sa malo postupne na celom území, pričom najsilnejší vietor sa očakáva na západe, v Žilinskom kraji a v okresoch Poprad a Kežmarok. V ostatných oblastiach bude vietor taktiež silný, viď animáciu vyššie.

V oblasti okresov Poprad a Kežmarok sa očakáva nebezpečný, padavý vietor, ktorý by mohol prípadne dosiahnuť rýchlosť vetra aj cez 110 km/h, preto je pre oblasť platná najvyššia výstraha. Výstrahy pred počasím môžete nájsť TU.

Platné výstrahy pred vetrom
Platné výstrahy pred vetrom

V týchto oblastiach by mal dosahovať najskôr od 60 do 80 km/h. Vietor bude postupne naberať na sile a najrýchlejší by mal byť po 22. hodine. Vtedy by mal v týchto okresoch dosiahnuť až do 100 km/h.

Vietor by mal vrchol dosiahnuť medzi 0:00 a 2:00, následne by mal začať slabnúť. 

Silnejší vietor očakávame na celom území Slovenska, v oblastiach kde bude najsilnejší sa očakávajú aj škody. Dávajte si preto pozor predovšetkým na vlastné zdravie. Upevnite voľne položené predmety a vyhnite sa lesným porastom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd