Víchrica Sabina práve vstupuje nad Európu. Tvoria sa aj búrky

Víchrica Sabina práve vstupuje nad Európu. Tvoria sa aj búrky
Peter Minárik

Víchrica Sabine, ktorá sa na Britských ostrovoch nazývala ako Ciara v týchto chvíľach opúšťa Britské ostrovy a smeruje nad vnútrozemie Európy. Vietor už začína silnieť vo Francúzsku, v oblasti Beneluxu a v Nemecku.

Britské ostrovy majú to najhoršie za sebou. Víchrica Ciara síce stále prináša silný nárazový vietor a intenzívne zrážky, no tie najsilnejšie poryvy vetra už boli namerané.

Namerali až cez 200 km/h

Na stanici Aonach Mor v Škótsku namerali poryv vetra o sile 188 km/h, no ešte zaujímavejší údaj pochádza zo stanice Cairngorm. Tam zaznamenala stanica poryv vetra o sile až 202 km/h. Tento údaj však ešte britskí meteorológovia neverifikovali. Tieto údaje sú najrekordnejšie z Britských ostrovov. Na mnohých miestach však vietor prekonal rýchlosť 100 km/h.

Po silnom vetre majú plné ruky práve železničiari, ktorí odstraňujú z tratí popadané stromy a aj energetici. Bez dodávok elektrickej energie sa ocitlo až 421 000 domácností. Aktuálne sa ich počet znížil na 118 000. 

Na čele postupujúceho studeného frontu sa tvoria aj búrky. Detekcia bleskov zaznamenala doteraz nad Britskými ostrovmi a v ich okolí cez 1700 bleskov.

Víchrica mieri nad Európu

V týchto chvíľach sa víchrica presúva nad vnútrozemie Európy. Príchod víchrice sprevádza studený front, na ktorom sa vytvorila výrazná búrková squall-line. Tá v týchto chvíľach postupuje nad Benelux a potom ďalej do Nemecka.

Práve na čele tohto studeného frontu dochádza k najsilnejším poryvom vetra. Sever Nemecka zasiahne Sabine ešte počas prvej polovice noci a ráno sa víchrica na čele studeného frontu dostane aj nad južné Nemecko a počas rána začne postupovať Českom.

Cez naše územie začne studený front postupovať zajtra okolo 12:00 a práve na čele frontu sa očakávajú najsilnejšie nárazy vetra.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd