Víchrica Sabine, ktorá sa k nám blíži zabila už 5 ľudí

Víchrica Sabine, ktorá sa k nám blíži zabila už 5 ľudí
Peter Minárik

Do Európy sa nezadržateľne blíži víchrica Sabine, ktorá začne ovplyvňovať počasie už dnes večer. Na naše územie udrie víchrica v pondelok. Už teraz má však tlaková níž Sabine prvé obete.

Nasledujúce hodiny ovplyvní počasie v Európe mohutná tlaková níž, ktorá má dve pomenovania. Briti ju pomenovali ako Ciara a Nemci ako Sabine. Britskí meteorológovia používajú iné označenie, nakoľko na Britských ostrovoch sa tzv. zimné búrky vyskytujú pomerne častejšie. Nemeckí meteorológovia pomenovávajú tlakové níže podľa svojho poradia. Vo vnútrozemí Európy sa tak budeme stretávať s pomenovaním víchrica Sabine.

Sabine vyčíňa nad Severnou Amerikou

Sabine je mohutná tlaková níž, ktorej stred sa aktuálne nachádza ešte ďaleko od Európy. Jej stred sa nachádza v oblasti Severnej Ameriky, v blízkosti ostrova Newfoundland.

V oblasti Severnej Ameriky prináša táto tlaková níž problémy predovšetkým na východné pobrežie, ktoré sužujú búrky, silné sneženie a silný nárazový vietor. 

Na východnom pobreží zostalo bez dodávok elektrickej energie cez 100 tisíc domácností a Sabine si vyžiadala aj smrť piatich ľudí.

Víchrica sa rýchlo priženie cez Atlantik do Európy

V priebehu dnešného večera a noci však dôjde k jej veľmi rýchlemu postupu smerom k Európe. Tlaková níž sa dostane do silného tryskového prúdenia a bude postupovať k Európe rýchlosťou okolo 270 km/h. 

Už v noci na nedeľu začne počasie ovplyvňovať na Britských ostrovoch, kde očakávajú nárazy vetra okolo 100 km/h a na pobreží až okolo 130 km/h. 

Počas zajtrajšieho dňa začne počasie ovplyvňovať v Nemecku a v pondelok ovplyvní vo výraznej miere aj počasie u nás.

U nás by mal byť najsilnejší vietor v pondelok okolo poludnia na čele studeného frontu. Čo sa očakáva v jednotlivých okresoch Slovenska a kedy by malo fúkať najsilnejšie sa dozviete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd