Víchrica Xanthippe už dnes udrie na Európu. K nám príde zajtra

Peter Minárik

Po niekoľkých víchriciach, ktoré zasiahli Európu dnes začne počasie ovplyvňovať ďalšia víchrica, ktorá prinesie opäť mimoriadne búrlivý vietor, ktorý sa preženie viacerými štátmi Európy.

Xantipa je vo význame zlá a hašterivá žena. Presne takéto meno dali nemeckí meteorológovia v poradí ďalšej tlakovej níži, ktorá sa prehlbuje nad Atlantikom a počas dnešného dňa začne počasie ovplyvňovať v Európe.

Dnes čaká veľmi veterné počasie oblasť Britských ostrovov, kde dorazí vietor predovšetkým v popoludňajších hodinách. Najsilnejší vietor sa očakáva v Írsku a v Škótsku a práve pre tieto oblasti vydali britskí meteorológovia z Met Office žltú výstrahu. 

Vietor začne v priebehu dnešného dňa silnieť aj na pobreží Severného, či Baltského mora. Výstrahu vydali v oblasti Beneluxu, severného Poľska, či vo väčšej časti Nemecka. 

Nemeckí meteorológovia vydali 2. výstražný stupeň a pre oblasť hory Brocken až výstrahu 4. stupňa. Tu totiž očakávajú, že vietor dosiahne nárazy vetra až medzi 120-140 km/h.Vietor vo večerných hodinách zosilnie aj v Česku, kde môže nárazy dosahovať rýchlosť až 70 km/h, no to bude len slabý odvar toho, čo príde zajtra.

V nedeľu sa silný vietor priženie nad kontinent Európy z oblasti Lamanšského prielivu a postupne sa preženie centrálnym a južným Nemecko, celým Česko, severným Rakúskom až nad naše územie.

Vietor by u nás mal silnieť už v nedeľu ráno a to predovšetkým na západe, ale tá hlavná vlna príde až v nedeľu večer a v noci na pondelok. 

Nárazy vetra by na našom území mohli aj v nižších polohách dosahovať rýchlosť až 100 km/h a veľmi veterno tentoraz bude na celom našom území. Viac o blížiacej sa víchrici Xanthippe sa dočítate TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd