VIDEO: 20 000 fotiek kométy Neowise. Takto ste Slovensko ešte nevideli

Dominik Cenkner

Počas tohto leta sme nad hlavami mohli sledovať krásny úkaz. Kométa Neowise učarovala obrovskému počtu ľudí a vidieť ju bolo aj na Slovensku.

Podľa astronómov je Neowise najjasnejšou kométou za uplynulých 13 rokov. Niektorí odborníci dokonca hovoria o najkrajšej a najlepšie viditeľnej kométe v tomto storočí.

Vedci túto kométu objavili ďalekohľadom NEOWISE 27, podľa ktorého ju aj pomenovali, v marci tohto roku. Po sklamaní z rozpadu napr. C/2019 Y4 (ATLAS), však neočakávali veľké nebeské divadlo. Našťastie sa ich obavy tentoraz nenaplnili.

Dokazuje to aj nasledujúce video, ktoré nám poslal náš čitateľ Jozef Dovičin. Ten počas leta nezaľáhal, vďaka čomu sa mu podarilo pripraviť tento krásny časozber.

Video pozostáva z 20 000 fotiek kométy Neowise. Nie vždy však panovali dobré podmienky na zachytávanie kométy, preto v ňom vidíme rôzne búrky či zábery na skvosty Slovenska.

Konkrétne sú fotky robené z týchto miest: Veľká Javorina, Haluzice, Beckov, Čachtický hrad, Trenčín, Kopec Hradisko smerom na Bošácu a Moravské Lieskové, Súľovské skaly, Bzince pod Javorinou smerom na Moravské Lieskové a Dolné Srnie, Zelená voda, Pobedím smerom na Javorinu a Čachtický hrad a z Tematínu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd