VIDEO: Ľadovec sa začal kĺzať do údolia. Posúva sa o 20 m za deň

Veronika Salayová

Na Aljaške sa začala odohrávať neobvyklá geologická udalosť. Muldrowov ľadovec v národnom parku Denali sa začal pohybovať oveľa rýchlejšie, než je obvyklé. 

Zmeny v Muldrowovom ľadovci na Aljaške si najprv všimol pilot lietadla a následne tieto zmeny potvrdil aj geológ. Ľadovec sa dal do pohybu a doslova „tečie“ krajinou.

Za jeden deň sa Muldrowov ľadovec posunie o približne 20 metrov. 

Ľadovce sú stále v pohybe

Ľadovce, aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, sú stále v pohybe. Väčšina ľadovcov po svete  sa každý deň pohne o niekoľko milimetrov.

V prípade tohto aljašského ľadovca však ide o obrovskú rýchlosť pohybu.

Naposledy sa Muldrowov ľadovec takto rozhýbal a začal „tiecť“  do údolia v 50-tych rokoch 20. storočia. Vtedy sa priebehu niekoľkých mesiacov posunul o šesť kilometrov.

Treba podotknúť, že ľadovec doteraz slúžil pre horolezcov. Tieto veľké posuny však môžu spôsobiť, že sa v ľadovci spravia trhliny, a už nebude pre verejnosť prístupný.

Globálne otepľovanie je v tom zrejme nevinne

Tieto dynamické zmeny ľadovcov sú dosť vzácne a dejú sa v dlhých cykloch. Odborníci uviedli, že táto mimoriadna udalosť pravdepodobne nesúvisí so zmenou klímy.

Geologické dôkazy nasvedčujú tomu, že ľadovec spraví prudký pohyb zhruba každých 50 rokov. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd