VIDEO: Mimoriadne silná erupcia sopky Sinabung zatienila slnko

Veronika Salayová

Sopka Sinabung na indonézskom ostrove Sumatra včera vybuchla obrovskou silou a chrlila enormné množstvo popola do okolitej krajiny. Mimoriadne silná erupcia dokonca zatienila slnko a zahalila okolité dediny do tmy.

V pondelok došlo k mimoriadne silnej erupcii sopky Sinabung na ostrove Sumatra v Indonézii. Sopka už od víkendu vykazuje zvýšenú aktivitu. 

Sopka pri výbuchu vychrlila veľké množstvo popola a dymu do výšky 5 kilometrov. Išlo už o druhú erupciu v poradí za tri posledné dni.

Vychrlený popol a dym bol natoľko hustý, že okolie sopky sa na poludnie zahalilo do tmy a v okruhu 20 km pokryl dediny a mestá sadzami.

Úrady vzhľadom na sopečnú činnosť zakázali priblížiť sa k sopke na vzdialenosť 5 km od sopky. Zároveň varovali, že popol môže narušiť letectvo v bezprostrednej blízkosti sopky.

Tentoraz pri výbuchu sopky Sinabung neboli hlásené žiadny straty na životoch. 

Sinabung ležal asi 400 rokov nečinný a v roku 2010 sa prebral a zabil dvoch ľudí. Následné erupcie v rokoch 2014 a 2016 zabili spolu 23 ľudí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd