VIDEO: Na horách je v týchto dňoch krásne, ale aj nebezpečne. Turistov ohrozujú lavíny

Dominik Cenkner

Kým ešte pred pár dňami sme na Slovensku mali teploty, ktoré počas noci siahali k -30 °C a počas dňa nevystúpili nad 0 °C, v týchto dňoch zažívame pravý opak. Teplé a slnečné počasie láka ľudí do prírody a taktiež do hôr, ale práve tí by nemali zabúdať na nebezpečenstvo, ktoré im tam hrozí.

Teplé počasie, ktoré sa skôr podobá jari než zime sa prejavuje najmä na horách. Tam sa totiž hmly alebo nízka oblačnosť buď nevyskytujú, alebo sa rozplynú veľmi rýchlo.

Teplý vzduch navyše v prvých dňoch prúdil nad naše územie vo vyšších polohách. Niet sa prečo tomu diviť, že sa prepisovali rekordy.

Za zmienku stojí napr. Lomnický štít. Tam počas pondelka padli hneď dva rekordy. Prvý už v noci z nedele na pondelok, kde sa prekonal teplotný rekord platný pre 22. február.

V pondelok o 10:20 h padol aj februárový rekord, keď teplota vystúpila na +5,3 °C. Zaujímavé je, že februárový rekord bol prekonaný takmer presne po roku.

Vráťme sa však späť do súčasnosti. Teplé počasie pretrváva a tak sa ľudia vydávajú do prírody či do hôr na turistiku. Musia mať však na pamäti, že v horách v týchto dňoch na nich číha nástraha menom lavína.

Horská záchranná služba aj na dnes vydala varovanie 1. respektíve 2. stupňa. Predpoveď do ďalších dní je, že nebezpečenstvo sa bude ešte zvyšovať.

Turisti a skialpinisti by si mali dať pozor najmä na vetrom previaty sneh a na tzv. mokré lavíny. Dôkazom toho je aj video, ktoré sa podarilo zachytiť skupine skialpinistov smerom na Slavkovský štít.

@tatry_official

Power of nature 💪🏔Video:📱@radoslavbujdos_tri & @arnohubac & @reneleitner_Edit: 🎬 @mountainsghost📍High Tatras 🇸🇰#tatry_official

♬ původní zvuk - tatry_official

Mokrá lavína, ako uvádza na svojej stránke Horská záchranná služba, je lavína z mokrého snehu. Tečie väčšinou pomalšie ako suchá lavína a preto má kratšiu výbehovú dráhu. Vzhľadom na svoju väčšiu hustotu pôsobí na prekážky veľkou silou.

Aj toto video nám preto môže byť pripomienkou, že aj keď sú hory krásne, predsa len by sme si v nich mali dávať pozor. Aby sa nestalo, že si túto nádheru vychutnáme naposledy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd