VIDEO: Na Islande to vrie. Lávové gejzíry vystreľujú do výšky 450 m

Island Veronika Salayová

Tento víkend sa opäť začala erupčná činnosť v hlavnom kráteri v Geldingadalur na Islande. Kráter pomerne pravidelne vytryskuje lávový gejzír, ktorý dosahuje výšku až 450 metrov. 

Erupcia sopky Geldingadalur na Islande začala ešte 19. marca, avšak pôvodný kráter v nedeľu opäť nabral na aktivite vedúcej k novej fáze erupcie.

Najskôr bola na mieste krátera niekoľko stometrová trhlina s erupčnou puklinou pozdĺž trhliny. Asi po mesiaci priniesli zmeny v erupčnej činnosti sopky lávové fontány, ktoré vystreľovali magmatické trysky vysoko na oblohu. Aktuálne na mieste existuje 5 otvorených puklín s erupciou magmy.

Cez víkend to opäť vrelo

Tento víkend sa však opäť začala erupčná činnosť v hlavnom kráteri na erupčných miestach v Geldingadalur, vzdialnlých 7 km od rybárskeho mesta Grindavík. Tesne predtým, ako sa aktivita zmenila, boli lávové gejzíry skutočne pozoruhodné a silné.

Najvyšší lávový gejzír zaznamenali v nedeľu o 8:58 hod. Pravdepodobne vystreľovala lávu do výšky viac ako 460 metrov.

Aktuálna činnosť magmatických prúdov má pravidelné intervaly, lávové gejzíry je možné vidieť približne každých 30 minút. Tento jedinečný zážitok si nenechalo ujsť množstvo turistov a z pravidelne vystreľujúcich lávových gejzírov sa stala turistická atrakcia.

Erupcia bude pokračovať

Turistov navyše poteší fakt, že erupcia sopky Geldingadalur na Islande by mala pokračovať týždne, možno aj mesiace. Sopka Geldingadalur tak naďalej vykazuje pozoruhodnú prírodnú veľkoleposť.

Čo sa týka seizmickej aktivity, tá je podľa posledných oficiálnych vyhlásení Vedeckej rady pre civilnú obranu na polostrove Reykjanes nízka.

GPS zariadenia tiež nezaznamenali žiadne významné zmeny pôdy, čo potvrdili aj satelitné pozorovania. 


Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd