VIDEO: Ničivé povodne v Číne si vyžiadali najmenej 33 obetí

Dominik Cenkner

Príroda opäť raz ukázala svoju moc. Po povodniach v strednej Číne hlásia desiatky obetí. Číslo s najväčšou pravdepodobnosťou nie je konečné.

Ešte včera sme vás informovali o tom, že prívalové dažde v strednej Číne spôsobili rozsiahle povodne. Meteorológovia hovoria o najsilnejších zrážkach za tisíc rokov.

V priebehu troch dní v postihnutej oblasti spadlo 617 mm zrážok. Je to len o 23 mm zrážok menej ako je celoročný priemerný súhrn.

Intenzívne zrážky sa tak postarali o rozsiahle povodne. Najhoršie je na tom mesto Čeng-čou, v ktorom voda usmrtila najmenej 25 ľudí.

Voda tam zaplavila aj metro a uväznila desiatky ľudí. Hrozivé videá teraz kolujú sociálnymi sieťami.

Jedno z miest ohrozovala aj trhlina v hrádzi

Prudké dažde sužujú provinciu Che-nan, v ktorej žije približne 94 miliónov ľudí. Povodne zasiahli viac než desiatku miest v regióne a úrady vydali najvyšší stupeň varovania.

Hladina presiahla kritické úrovne na šestnástich vodných nádržiach. V blízkosti sedemmiliónového mesta Luo-jang dažde spôsobili dvadsať centimetrovú trhlinu na tamojšej hrádzi. 

Čínska armáda na miesto vyslala vojakov. Tí preventívne odstrelili hrádzu tak, aby odviedli vodu, ktorá hrozila zaplavením mesta.

Silné zrážky v postihnutej oblasti nateraz ustáli. V zmiernenej intenzite však budú pokračovať až do soboty.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd