VIDEO: Oblohu nad Maďarskom rozžiarili až dva jasné bolidy

Dominik Cenkner

Kým pred pár dňami sa veľmi jasný bolid podarilo zachytiť na východe Slovenska, tentoraz mali šťastie u našich južných susedov. Možno ho však videli aj Slováci.

Večer bolidov. Aj takéto pomenovanie dostal práve stredajší večer (20. október) u našich južných susedov. V priebehu pár hodín tam totiž zaznamenali až dva veľmi jasné bolidy.

K prvému pozorovaniu došlo približne po 18:28 h. A to na juhozápade krajiny. Jasný bolid bol videný na juhozápade krajiny.

V ten istý večer, o pár hodín neskôr, konkrétne okolo 22:30 veľmi jasný bolid pozorovali aj obyvatelia na severe Maďarska, konkrétne na severovýchodnej strane oblohy.

Práve tento bolid bol zaznamenaný v blízkosti slovenských hraníc. Je preto možné, že ho mohli zazrieť aj na Slovensku.

Bolid na východe Slovenska

To, či tento bolid pozorovali aj zo Slovenska nie je známe. Čo však vieme je skutočnosť, že len pred pár dňami sme rovnaký úkaz zaznamenali aj u nás.

Stalo sa tak v okolí Prešova. Najlepšie ho zaznamenal pán Jaroslav z obce Chmiňany v okrese Prešov.

Na rannú cestu do práce, ešte 6. októbra, tak s určitosťou nezabudne. Nie preto, že by sa jav často nevyskytoval, len nikdy neviete, kedy sa tak stane. Zachytiť ho preto je pomerne vzácne.

Čo je to bolid?

Tento pojem sa v astronómii používa na dve pomenovania. Prvé hovorí o mimozemskom telese, ktoré dopadlo na povrch Zeme.

Druhé o výnimočne jasnom meteore, ktorý sa podobá na padajúcu ohnivú guľu. A to bez ohľadu na to, či dopadol alebo nedopadol na zemský povrch.

Nie je jasné, či bolidy, ktoré zaznamenali v Maďarsku, ale aj ten na Slovensku, dopadli na zem. Obvykle sa po zverejnení takýchto záberov vyberú do oblasti nadšenci týchto javov a hľadajú stopy meteoru.

Podarilo sa vám zachytiť podobný úkaz? Pochváľte sa!

Na záver len pripomíname, že ak sa vám podarí zachytiť, či už vo forme fotografie alebo videa, niečo zaujímavé s počasím či astronómiou, určite nám to pošlite.

Môžete tak urobiť napr. prostredníctvom tohto odkazu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd