VIDEO: Obrovská ohnivá guľa prekvapila obyvateľov Japonska

Japonsko Veronika Salayová

V noci zo soboty na nedeľu obyvateľov prekvapil veľký bolid, ktorý rozžiaril nebo nad japonskými ostrovmi. Bolid, teda veľmi jasný meteor, bol videní z častí západného a stredného Japonska.

V nedeľu v nočných hodinách okolo 1:30 hod. miestneho času, keď bolo ešte Japonsko zahalené pod rúškom tmy, sa na oblohe zrazu objavil mimoriadne jasný bolid, ktorý sa ľudovo nazýva ohnivá guľa.

Na rôznych fotografiách a videách, ktoré tento jav zachytili, vidno, ako nebo na krátku chvíľu zasvietilo veľmi jasným svetlom, dokonca mohlo dosahovať intenzitu svetla približne ako mesiac pri splne.

Túto domnienku potvrdil aj japonský riaditeľ planetária Akashi v prefektúre Hyogo. „Myslíme si, že posledný záblesk svetla bol rovnako jasný ako spln,“ uviedol Takeshi Inoue. Dodal, že aj keď sú meteory jasnejšie ako Venuša, je zriedkavé, že sú až také jasné.

Viacerí svedkovia, ktorí na vlastné oči videli padať tento jasný meteor, zhodne uviedli, že meteor dokonca bol aj veľmi hlučný. „Vydával búrlivý zvuk,“ uviedol jeden so svedkov a druhý povedal: „Obloha sa stala úplne jasnou.“

Japonské národné astronomické observatórium uviedlo, že každý mesiac možno pozorovať niekoľko meteorov v oblasti, je však veľmi zriedkavé, že zvuk, ktorý pri páde vydávajú, je natoľko hlučné, že ho aj niekto začuje.

Ohnivú guľu nad Japonskom si môžete pozrieť na videu. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd