VIDEO: Peking zasiahla najhoršia piesočná búrka za 10 rokov

Veronika Salayová

Severnú Čínu vrátane hlavného mesta Peking zasiahla najsilnejšia a najväčšia piesočná búrka za posledných 10 rokov. Dohľadnosť sa v meste zmenšila na menej ako 1 km. 

Nad studeným frontom nad Vnútorným Mongolskom sa včera zdvihlo obrovské množstvo prachu a piesku z púšte Gobi a následne silný vietor privial piesok do severných častí Číny, vrátane hlavného mesta. 

Piesočné búrky nie sú v Číne v jarných mesiacoch ničím neobvyklým, avšak táto piesočná búrka bola podľa meteorológov v Pekingu najmohutnejšia a najsilnejšia počas posledných 10 rokov. 

Množstvo piesku a prachu bolo vidieť dokonca aj na satelitnej snímke NASA. 

Zdroj: NASA
Zdroj: NASA

Farba oblohy sa za krátky čas zmenila na žltú a oranžovú a viditeľnosť na mnohých miestach klesla pod 1 kilometer. Úrady informovali, že v dôsledku búrky je až 341 ľudí nezvestných. 

Pekinské meteorologické centrum v tejto súvislosti okamžite vydalo tretí, t. j. najprísnejší žltý poplach. Následne museli v hlavnom meste zrušiť viac ako 400 letov. 

Kvalita vzduchu sa v priebehu pár hodín dramaticky zhoršila. Koncentrácia PM10 na niektorých miestach prekročila hodnotu 2 000 µg/m3, pričom už prekročenie hranice 50 µg/m3 je pre zdravie človeka škodlivé.

Okrem PM10 sa podľa pekinského indexu kvality vzduchu prudko zvýšili aj koncentrácie PM 2,5, ktorý je ešte škodlivejší pre dýchacie ústrojenstvo človeka. 

Peking sa dlhodobo  snaží proti piesočným búrkam bojovať prostredníctvom zalesňovania, ktoré je na úrovni približne 22 %.