VIDEO: Pozrite si ničivú silu downburstu. Takto vyčíňal neďaleko Prahy

Dominik Cenkner

Búrky môžu byť sprevádzané rôznymi javmi. Najčastejšie ide o blesky, zrážky, krúpy, či silnejší vietor. Pri špecifických podmienkach vzniká aj tzv. downburst.

K letným mesiacom v našich končinách neodmysliteľne patria aj búrky. Čoraz viac sú však sprevádzané nebezpečnými javmi.

Najčastejšie pri nich dochádza k prívalovým povodniam, ale zažili sme už neraz aj vyčíňanie tornáda. V pamäti máme to na Morave spred roka, alebo aj niekoľko prípadov, ku ktorým za posledné roky došlo aj na Slovensku.

Škody a následné problémy môže silný vietor spôsobiť aj bez toho, aby sa sformovalo tornádo. Niekedy dochádza k javu, ktorý sa označuje ako downburst.

Práve ten sa vybúril ešte v sobotu 23. júla tohto roku v obci Horoměřice neďaleko Prahy. Nasledujúce zábery dokazujú jeho silu, keď doslova rozmetal stánky, ktoré v obci stále pri príležitosti Anenskej púti.

Čo je to downburst?

Slovo downburst sa objavuje v médiach čoraz častejšie. Tento v meteorológii často používaný pojem slovenský preklad nemá, napriek tomu zohráva dôležitú úlohu pri intenzívnych búrkach, ktoré prinášajú silný nárazový vietor.

Downburst je intenzívny zostupný prúd vzduchu, ktorý po dotyku so zemským povrchom vyvolá divergentné prúdenie s ničivými účinkami. Divergentné znamená, že vzduch sa po dotyku so zemským povrchom rozteká do strán.

Vznik downburstu je podmienený fyzikálnymi vlastnosťami. Rozlišuje sa suchý a mokrý downburst, a to podľa toho, či je sprevádzaný aj zrážkami alebo len silným nárazovým vetrom bez zrážok.

Viac o tomto jave si môžete prečítať v samostatnom článku. Ten nájdete po kliknutí TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd