VIDEO: Sibír opäť horí. Lesné požiare naberajú na sile

Jakutsk, Sacha (Jakutsko), Rusko Veronika Salayová

Na Sibíri začína byť situácia ohľadom lesných požiarov opäť vážna. Horia tam tisícky hektárov porastu a lesa, pričom požiare naberajú na sile. 

Najhoršia situácia ohľadom lesných požiarov je v Jakutsku, v najväčšej republike Ruskej federácie, konkrétne v okrese Nyurbinsky, kde podľa  Siberian Times horí až 20 000 hektárov. 

V tomto okrese je vyhlásený výnimočný stav, pričom museli evakuovať aj niekoľko dedín. Lesný požiar sa v dôsledku horúceho, veterného a suchého počasia veľmi rýchlo šíri do ďalších okresov v Jakutsku.

Požiare postupujú

Niekoľko stoviek kilometrov na východ od okresu Nyurbinsky lesné požiare ohrozujú oblasť Khandyga s viac ako 6 000 obyvateľmi. Varovanie pred evakuáciou vydali úrady s výzvou, aby boli všetci pripravení bojovať s ohňom alebo utiecť. 

Prvé tohtoročné požiare na Sibíri boli zaznamenané v Jakutsku severne od Srednekolymsku na rieke Kolyma začiatkom júna, čo bolo o mesiac skôr ako minulý rok. 

Začiatkom mája boli lesné požiare spozorované v oblasti Oymyakon, najchladnejším trvalo obývaným miestom na svete. 

História sa opakuje

Takmer 70 % všetkých ruských požiarov v minulom roku bolo v Jakutsku, informovalo ruské ministerstvo prírody, pričom v roku 2020 bolo spálených viac ako 6 miliónov hektárov lesov a polí.

Minuloročná dlhá a veľmi intenzívna sezóna požiarov začala začarovaný kruh s tzv. zombie požiarmi, ktoré horeli aj počas najchladnejších zimných dní, a to dokonca aj pri teplotách -50 ° C.

Ide horiace usadeniny rašeliny, ktoré na jar a najmä v lete naberú na intenzite a spôsobujú rozsiahle lesné požiare, ktoré je v dôsledku ťažko dostupného terénu takmer nemožné uhasiť. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd