VIDEO: Soul zasiahli najhoršie prívalové dažde za 80 rokov

Dominik Cenkner

Kým Európu trápi sucho, na opačnej strane sveta majú iný problém. Južnú Kóreu zasiahli intenzívne zrážky, ktoré si vyžiadali okrem množstva škôd aj viacero obetí.

Južnú Kóreu bičujú prívalové dažde, ktoré sú podľa meteorológov najhoršie za posledných 80 rokov. Intenzívne zrážky zmenili ulice Soulu na rieky a spôsobili obete na životoch.

Podľa najnovších informácií si vyčíňanie počasia vyžiadalo najmenej sedem mŕtvych. Niekoľko ďalších osôb, doposiaľ sa hovorí o šiestich, je nezvestných.

Dážď a následne povodne spôsobili aj vážne škody a poruchy metra či verejných služieb. Podľa údajov aktualizovaných v utorok večer nášho času, spadlo v Soule, neďalekom prístavnom meste Inčchon a v provincii Kjonggi viac ako 100 mm zrážok s maximom až 141,5 mm. Ide o hodnotu, ktorú v oblasti nezaznamenaná od roku 1942.

Mnohé verejné zariadenia v Soule, Inčchone a ďalších oblastiach boli mimo prevádzky, najmä v štvrti Gangnam v hlavnom meste. Z bezpečnostných dôvodov bolo uzavretých približne 80 úsekov ciest, 3 úseky metra a 26 parkovísk pozdĺž rieky pretekajúcej hlavným mestom.

Smrť pri povodni našli aj ľudia, ktorí žili ako v známom filme

Traja ľudia, ktorí zomreli pri ničivých povodniach, ktoré zasiahli hlavné mesto Soul a jeho okolie, bývali v tzv. „banjiha“. Ide o miesto, resp. štýl bytu, ktorý sme mohli vidieť v Oskarovom filme Parazit.

Medzičasom už Ministerstvo vnútra zvýšilo stupeň povodňových škôd z "pohotovosti" na "vážny". Národná meteorologická agentúra pritom vydala varovanie pred ďalším zhoršovaním situácie.

Predpovedá, že v oblasti hlavného mesta a provincie Gangwon spadne do zajtra až okolo 300 mm zrážok. V ohrození sú aj ďalšie oblasti.

Severné časti provincie Čchungčchong a severozápadné vnútrozemské oblasti provincie Severný Kjongsang by tiež mohli byť postihnuté silným dažďom, ktorý by mohol dosiahnuť úhrn až 200 mm.

Problémy tiež môžu spôsobiť aj zosuvy pôdy. Kórejská lesná služba pred nimi varuje v 47 mestách a okresoch v celej krajine vrátane ôsmich okresov v Soule, v častiach provincií Inčchon, Kjonggi, Kangwon a v severnej a južnej provincii Čungčchong.

Situáciu v Južnej Kórei budeme sledovať aj v ďalších dňoch. V prípade potreby vám prinesieme aj aktuálne informácie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd