VIDEO: Tatry zasiahli povodne. Pozrite si, ako to vyzeralo

Peter Minárik

Tatry od včerajšieho dňa bojovali s intenzívnymi zrážkami, ktoré spôsobili povodne. Pre silné rozbúrené potoky uzavreli niektoré turistické trasy. Väčšie problémy však voda spôsobila pod Tatrami.

Situácia v Tatrách sa po mimoriadne upršanom počasí začína stabilizovať. V uplynulých 48 hodinách totiž spadlo extrémne množstvo zrážok.

Extrémny a najvyšší úhrn zrážok spadol v Tatranskej Javorine. Za uplynulých 48 hodín tu spadlo 170 mm zrážok. Pre lepšiu predstavivosť je to tak, ako keby ste na jeden meter štvorcový pôdy vyliali v priebehu 48 hodín 170 litrov vody.

Tatranská Javorina sa nachádza na severnom návetrí Tatier a práve preto to zaznamenali najvyšší zrážkový úhrn, nakoľko zrážky prichádzali od severu. Najviac tak napršalo na severných návetriach a to najmä na poľskej strane Tatier, kde evidujú viac ako 200 mm.

Výdatne lialo aj na našich tatranských štítoch. Skalnaté Pleso eviduje 125 mm zrážok.

Voda sa z Tatier doslova valila a ničila turistické chodníky.

Výdatné zrážky potrápili celú oblasť povodia Popradu, ale aj Oravy, kde spadlo za 48 hodín priemerne okolo 100 mm.

Problémy v Starej Lesnej

Hladina Studeného potoka v obci Stará Lesná, okres Kežmarok, odkiaľ museli v noci a vo štvrtok ráno evakuovať kvôli povodniam desiatky ľudí, už postupne klesá. Situácia je tam však podľa starostu Ľubomíra Laufa naďalej vážna. 

Minimálne desať objektov vrátane jedného hotela už voda zatopila a ďalšie stavby sú ohrozené. "Podmylo nám niekoľko mostov, niektoré z nich sú úplne zničené, takže sa nedá prejsť na druhú stranu, aj kvôli tomu sme museli evakuovať ľudí," priblížil starosta. Najväčším problémom podľa neho je, že koryto rieky sa v niektorých miestach posunulo o osem až desať metrov a v podstate sa vytvorilo nové.

Škody po povodni budú podľa neho vysoké, on sám si takúto veľkú povodeň nepamätá."Voda poškodila rekreačné chatky, ale aj rodinné domy a miestne hotely. Jeden most je podmytý, dva voda úplne zničila, neviem ešte, v akom stave je lávka," zdôraznil Lauf. V Starej Lesnej už momentálne neprší, starosta verí, že situácia s počasím sa už nezhorší a budú môcť postupne odstraňovať škody. 

Problémy aj v Tatranskej Javorine

Okrem Starej Lesnej sú najväčšie problémy v Tatranskej Javorine, časť Podspády, kde je ohrozený most na ceste I/66 a doprava je tam zúžená do jedného jazdného pruhu. Problémy majú aj v meste Vysoké Tatry, kde primátor Ján Mokoš vyhlásil 3. stupeň povodňovej aktivity – mimoriadny stav. Viaceré turistické chodníky v Tatranskom i Pieninskom národnom parku sú v dôsledku silných prívalových dažďov poškodené, Javorova a Bielovodská dolina sú momentálne úplne uzavreté.

Uzavreli turistické chodníky

Viaceré turistické chodníky na území Tatranského národného parku (TANAP) a už aj Pieninského národného parku sú od štvrtka po výdatných dažďoch ťažko prejazdné alebo vôbec neprístupné. Martina Petránová zo Štátnych lesov TANAP-u informovala, že v súčasnosti je už úplne uzavretá Bielovodská dolina, kde podmylo časť cesty a lesníci momentálne nevedia, aká je situácia vo vyšších polohách. 

"Javorova dolina je taktiež úplne uzavretá, pretože tam strhlo cestu na zeleno značenej trase. Voda poškodila aj most pod Húpačkami v Malej Studenej doline, čiže zo strany od Hrebienka na Zamkovského a Téryho chatu sa turisti nedostanú," upozornila Petránová. Dodala, že na chodník v Prielome Dunajca spadla kamenná lavína, takže tam návštevníkom taktiež neodporúčajú pohyb v teréne. 

"Poškodené mosty sú aj v Tichej a Kôprovej doline, v Malej aj Veľkej Studenej doline, naši pracovníci sú neustále v teréne a mapujú situáciu," doplnila Petránová. Podľa nej tiež treba rátať, že po chodníku zo Zeleného plesa sa valí voda. 

Voda podmyla chodníky na takmer celom území Vysokých a Belianskych Tatier, od Podbanského až po Bielovodskú dolinu. Škody lesníci zatiaľ nevyčíslili, Petránová však potvrdila, že situácia na chodníkoch je vážna. Turisti by preto pohyb v teréne mali zvážiť a prispôsobiť aktuálnym podmienkam. Obchádzky či prípadné uzávery sú riadne vyznačené, ŠL TANAP však odporúčajú turistom, aby si v týchto lokalitách dva až tri dni neplánovali výlety.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd