VIDEO: Televízia zverejnila zábery pádu lanovky, pri ktorej zahynulo 14 ľudí

Dominik Cenkner

Mimoriadne tragicky sa skončil výlet 15 ľudí, ktorí sa ešte v nedeľu 23. mája vydali lanovkou na vrch Mottarone na severe Talianska. Z nešťastia sa teraz na verejnosť dostalo video, ktoré zachytáva samotný pád lanovky.

K vážnej nehode došlo v pohorí Mottarone, v oblasti Stresa v provincii Verbania. Nehodu podľa všetkého spôsobilo zlyhanie lana v najvyššej časti trasy, ktorá počínajúc od jazera Maggiore dosahuje výšku 1 491 metrov.

Pri nešťastí zomrelo 14 ľudí. Prežil len 5-ročný chlapec, ktorého otec v poslednom momente silno objal, čo mu zrejme zachránilo život.

Polícia ihneď začala pád vyšetrovať. Ukázalo sa, že lanovke zlyhali bezpečnostné brzdy. Tá stihla krátko po incidente zadržať troch zamestnancov, ktorí o probléme mali vedieť. Aj napriek tomu však lanovku ponechali v prevádzke.

Na verejnosť sa v týchto dňoch dostalo video z vyšetrovania. Stalo sa tak aj napriek tomu, že rodiny obetí k tomu nedali súhlas.

Sekundy pred katastrofou

Zábery z bezpečnostných kamier ukazujú, ako sa lanovka blíži k stanici. Tesne pred tým sa však odtrhne ťažný kábel a kabína sa zvezie naspäť.

Pri tom nabrala rýchlosť až 100 km/h. Na prvom sťažni sa úplne uvoľnila a spadla z útesu. Následne sa približne 500 metrov kotúľala dole svahom.

Zverejnenie videa sa nepáči ani prokuratúre. Obvinení síce o zázname vedeli, ale rodiny príbuzných nie.

Rozhodnutie televízie Rai 3 skritizoval aj prezident spoločnosti Rai, Marcello Foa. Dobrou správou je aspoň skutočnosť, že 5-ročného Eitana už prepustili z nemocnice.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd