VIDEO: Toto nie je špina, ale hromada lietajúceho hmyzu!

Veronika Salayová

Obrovské množstvo lietajúceho hmyzu z radu podenky zaráža nejedného biológa. Takéto enormné premnoženie nie je vo svete bežným javom. 

Oblasti južne od Minessoty v USA majú veľký problém s enormným premnožením hmyzu z radu podenky (lat. Ephemeroptera). Tento lietajúci hmyz sa premnožil na rieke Mississippi, kde počas mája mali ideálne podmienky pre množenie.

Obyvatelia mesta Bay City vo Wisconsine majú problém vôbec sa pohybovať po uliciach. Na prvý pohľad vyzerá, že je všetko špinavé, ale keď sa priblížite, vidíte hromadu hmyzu, opisujú očití svedkovia. 

Tento druh hmyzu priťahuje svetlo a svetlé farby, preto najmä za súmraku alebo v noci spôsobujú problémy v doprave a v pohybe ľudí. 

V skutočnosti, to, že sa tento hmyz takto premnožil, je výsledkom toho, že rieka Mississippi je čistejšia, za čo do istej miery môžu obmedzenia kvôli pandémii kororonavírusu v USA.

Najdlhšia rieka v Severnej Amerike je v konečnom dôsledku menej znečistená, čo je veľmi dobrá správa. Na druhej strane tomuto lietajúcemu hmyzu sa v týchto podmienkach lepšie darí.

Podenky sú totiž aj bioindikátorom čistoty vody. Sú rozšírené po celom svete a žijú pri čistých sladkovodných stanovištiach.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd