VIDEO: V Česku sa včera pravdepodobne vyskytlo ďalšie tornádo

Dominik Cenkner

O situácii v susednej Českej republike sme vás už informovali v uplynulých hodinách. Krajinu zasiahli intenzívne búrky, vrátane superciel a bow echa, ktoré spôsobili obrovské škody. Podľa všetkého sa tam však vyskytlo aj tornádo.

Viaceré miesta naprieč Českom sa ešte stále spamätávajú z búrok, ktoré udreli v priebehu stredy i v noci zo stredy na štvrtok. Podľa odhadov, búrky mali spôsobiť škody za státisíce eur.

Ich odstraňovanie ešte nejaký ten čas potrvá. Búrky sa podpísali pod bleskové povodne, krúpy o priemere niekoľkých centimetrov i silný vietor, ktorý vyvracal stromy.

Podľa siete Blitzortung udrelo včera nad Českom vyše 53 436 bleskov. Spolu s nočnými búrkami sa toto číslo šplhá k 54 000. Za zmienku stoja aj úhrny zrážok. Tie sa v širokom páse od južných Čiech a Vysočiny až po severné Čechy a severozápad Moravy pohybovali od 20 až do 80 mm.

Skúma sa aj možné tornádo

Na juhu Čiech, pri obci Komárov neďaleko Veselí nad Lužicí, sa pritom pri včerajších búrkach mohlo vyskytnúť aj slabé tornádo. Ako dokazuje video, silný vietor v oblasti lámal hlavne stromy.

Navyše podľa svedkov bola pozorovaná aj tromba. Či sa lievik skutočne dotkol zeme sa musí ešte zistiť.

Po pár týždňoch ďalšie tornádo?

Ak by sa v Česku skutočne potvrdilo tornádo, išlo by už o druhé tornádo v priebehu pár týždňov. Naposledy sa v Česku vyskytlo tornádo 17. mája, zosadlo neďaleko Pardubíc a meteorológovia ho klasifikovali o sile F0.

Presne pred týždňom sme si pritom pripomenuli tragické prvé výročie od tornáda, ktoré zosadlo 24. júna 2021 na Morave. Vtedy dosiahlo silu F4 a vyžiadalo si až 6 obetí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd