VIDEO: V Terchovej spadol veľký balvan na cestu. Museli ho rozbiť

013 06 Terchová, Slovensko Peter Minárik

Dnes v skorých ranných hodinách spadol na cestu v Terchovej, ktorá vedie až do Vrátnej doliny veľký balvan a kus brala. Cestu kamene zahatali a hasiči mali čo robiť niekoľko hodín.

V Terchovej dnes ráno po páde brala zostala neprejazdná jediná prístupová cesta v oblasti. Došlo k odtrhnutiu skalného masívu, ktorý je veľmi nestabilný. Stačil slabší podnet, ktorý mu dal dnešný dážď a bralo sa dalo do pohybu.

Policajti a hasiči vyrazili na miesto hneď ako bolo možné, aby začali s odstraňovaním spadnutého brala a kusov balvanov. Zosunuté skaly na pár hodín úplne odstavili časť Terchovej - osadu Štefanová.

V okamihu zosuvu sa na ceste našťastie nenachádzal žiaden dopravný prostriedok ani človek a teda nikomu sa nič nestalo .

Celý úsek je v najvyššom stupni ochrany, preto je veľmi náročné skĺbiť ochranu prírody s bezpečnosťou na ceste. Županka Erika Jurinová pripomenula, že pred nedávnom sanovali bralo z druhej strany, za potokom. Mimoriadna situácia stále pretrváva.

Na cestu spadla obrovská skala, vysoká niekoľko metrov s množstvom stromov a hlušiny.

V tejto chvíli je obrovská skala rozbitá a odvezená, svah je očistený od možných ďalších nebezpečných častí. 

Obrovskú skalu museli rozbiť na niekoľko malých častí, aby ju následne bolo možné odviezť. 

Ešte dnes prídu na miesto geológovia aby posúdili stabilitu terénu. 

Bralo sa na rovnakom mieste, len na druhej strane úzkej tiesňavy, uvoľnilo aj v novembri 2019. Profesionáli sa pokúsili najskôr nebezpečné rozrušené skaly odstrániť a neskôr bralo stabilizovali.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd