VIDEO: Vzácny fenomén na Malajzii. Vybuchla bahenná sopka

Veronika Salayová

V Malajzii došlo k pomerne zriedkavému fenoménu − k erupcii bahennej sopky. Tieto sopky sú pre ľudí veľmi atraktívne na pohľad a lákajú aj tým, že neprestavujú veľké nebezpečenstvo na rozdiel od erupcie vulkánov.  

V Tabin Wildlife Parku v Lahad Datu na Malajzii došlo pred pár dňami k zaujímavému a nie tak častému javu javu, ktorý sa dokonca podarilo zachytiť aj na videu. 

Erupcie bahenných sopiek sú nečakané a prichádzajú bez varovania. K výbuchu takejto sopky dochádza vtedy, keď sa enormne zvýši tlak bahna v zemi, a tento tlak sa zákonite musí uvoľniť.

Horúca voda zahriata hlboko pod zemským povrchom sa začne miešať s podzemnými ložiskami nerastov, čím vzniká bahno, ktoré v dôsledku veľkého tlaku vyráža von na zemský povrch. 

Odborník Felix Tongkul, bývalý riaditeľ Centra pre štúdie prírodných katastrof na Malajzijskej univerzite Sabah (UMS), uviedol, že bahno vychádzajúce zo sopky je studené a nie je nebezpečné pre zdravie ľudí.

Erupcia nesúvisí s nedávnym zemetrasením

Erupcia bahennej sopky na Malajzii však nemá nič spoločné s nedávnym taiwanským zemetrasením, keďže výbuchy týchto sopiek čiastočne súvisia s nedávnymi zemetraseniami v blízkom okolí.

Tentoraz však tieto dve okolnosti spolu nesúvisia, uviedol na pravú mieru odborník po tom, ako sa začali objavovať špekulácie ohľadom vzniku bahennej sopky. 

Bahenné sopky nie sú skutočnými vyvretými sopkami, keďže neprodukujú lávu a nie sú nutne poháňané magmatickou činnosťou.

Tieto sopky môžu mať rôzne veľkosti, a to od malých (2 metre na výšku a 2 metre na šírku) až po veľké (okolo 700 metrov na výšku a 10 kilometrov na šírku). Výbuch tejto konkrétnej bahennej sopky spadá do kategórie malý bahenných erupcií. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd