VIDEO: Z Antarktídy sa odtrhol kus ľadovca a vplával do mora

VIDEO: Z Antarktídy sa odtrhol kus ľadovca a vplával do mora
Antarktída Veronika Salayová

Z Antarktídy sa odtrhol ďalší kus ľadovca vo veľkosti 135 km2, podľa vedcov ide o znepokojivý fakt. 

Ľadovec Pino Island v Antarktíde práve stratil ďalší obrovský kús ľadu v mori. Ide o znepokojujúci trend, ktorý sa v poslednej dekáde stal takmer každoročnou udalosťou.

Vedci programu Copernicus pozorne sledovali ľadovec, pretože veľké trhliny sa objavili blízko jeho okraja už v októbri 2019. Predvčerom tieto trhliny spôsobili, že kus ľadovca vyplával na Amundsenovo more.

Samotný odtrhnutý ľadovec podľa vedcov výrazne neohrozuje globálnu hladinu mora. Podľa nich ide o dôsledok globálneho otepľovania.

Na Pino Island v minulosti odtrhnutie ľadovca evidovali každé štyri alebo šesť rokov. Podľa agentúry NASA sa to výrazne zmenilo a stalo sa to takmer každoročnou udalosťou.

V poslednom desaťročí sa ľadovce odtrhli v rokoch 2011, 2013, 2015, 2017, 2018 a teraz v roku 2020.

Zaujímavosťou je, že ľadovec sa odtrhol iba pár dní po tom, čo Svetová meteorologická organizácia oznámila najteplejšiu hodnotu zaznamenanú v Antarktíde. Vo štvrtok 6. februára teplota blízko výskumnej základne na severnom okraji kontinentu dosiahla +18,3 °C. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd