VIDEO: Zosuv pôdy v Afganistane si vyžiadal zrejme až 2 500 mŕtvych

Peter Minárik
Po prudkých dažďoch, ktoré sužujú Afganistan a na túto dobu sú tu pomerne bežné si masívny zosuv pôdy vyžiadal zrejme až 2 500 mŕtvych.
Najmenej 350 mŕtvych zomrelo po tom, čo sa v provincii Badachšán na severovýchode Afganistanu zosunul svah. Miestne úrady však vzápätí dodali že ďalších približne 2 000 ľudí je nezvestných a zostalo zrejme pochovaných pod obrovskou masou bahna.

Prezident Hamíd Karzaj nariadil mobilizáciu všetkých síl na pomoc ľuďom v postihnutej oblasti. Vládne sily majú zabezpečiť útočisko pre bezdomovcov a zdravotnú starostlivosť pre ľudí, ktorí mohutný zosuv pôdy prežili.

Oblasť žiada o pomoc
Guvernér provincie Badachšán Shah Waliullah Adeeb upozornil na to, že záchranné operácie sťažuje nedostatok ťažkej techniky a vybavenia. Požiadal preto o niekoľko stoviek lopát a ťažkých strojov, ktoré by mali prehrabávať zosunutý svah.
Medzitým úrady evakuovali ďalších ľudí v priľahlých domoch pred obavou ďalšieho zosuvu pôdy.

Barack Obama sľubuje pomoc
Zosuv pôdy má stovky obetí, nakoľko piatok je pre islámistov sviatkom a mnoho ľudí tak zostáva doma v kruhu svojich najbližších. Zosunutý svah pochoval viac ako 300 domov.
Pomoc prisľúbil aj americký prezident Barack Obama. Ten na pomoc vyslal do postihnutej oblasti amerických vojakov.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd