Vietor naberá na sile. Najsilnejšie nárazy sa očakávajú dopoludnia

Peter Minárik

Počasie ovplyvňuje tlaková níž Daniel, ktorá sa presunula cez naše územie nad Poľsko. Priniesla búrky a dážď, no aktuálne spôsobuje najväčšie komplikácie vietor, ktorý naberá na sile. 

Noc priniesla na Slovensko búrlivé počasie. Boli sme totiž pod vplyvom presúvajúcej sa tlakovej níže Daniel, ktorej stred sa presúval priamo cez naše územie z oblasti Álp nad Poľsko.

V noci pršalo a blýskalo sa

V noci priniesla táto tlaková níž výdatnejšie zrážky a dokonca aj búrky. Najviac zrážok spadlo na strednom Slovensku, kde sa zrážkové úhrny pohybujú aj nad 20 mm.

Okrem zrážok sa však vyskytovali aj búrky. Detekcia bleskov zaznamenala viac ako 2900 bleskových úderov, pričom prevažná časť bleksov udrela na severozápade Slovenska.

Vietor naberá na sile

Aktuálne sa tlaková níž Daniel nachádza nad Poľskom a Slovensko sa tak nachádza na jej zadnej strane. Okolo nej k nám prúdi od severozápadu až severu chladnejší vzduch, no súčasne sa zvýraznil tlakový gradient.

Vďaka tomu na našom území aktuálne fúka veľmi silný vietor. Ten prekračuje nárazy s rýchlosťou až 20 m/s. Vo Viedenskej panve fúka ešte silnejšie. Vo Viedni namerali nárazy o sile až 27 m/s.

Aktuálne najsilnejší vietor máme na krajnom západe a v okolí Bratislavy, kde práve v týchto chvíľach začína vietor naberať ešte viac na sile.

Podľa predpovedí numerických modelov sa najsilnejší vietor očakáva medzi 10:00 až 12:00, kedy by mohli nárazy v našom hlavnom meste a v okolí prekročiť nárazy cez 25 m/s.

Počasie sa na našom území bude zlepšovať až v priebehu popoludnia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd