Vietor paralyzuje Česko aj Rakúsko. Zaznamenali extrémne hodnoty

Peter Minárik

Víchrica Júlia spôsobuje množstvo problémov aj po celej Českej republike, Poľsku, či Rakúsku. Vietor dosahuje mohutné nárazy vetra aj v nižších polohách.

Množstvo neprejazdných ciest, vyvrátené stromy, strhnuté strechy a niekoľko neprejazdných železničných úsekov. Taká je aktuálna situácia v Česku, v Rakúsku, či v Poľsku.

Situácia v českej republike

U našich západných susedov evidujú v energetike už takmer 50 000 domácností bez dodávok elektrickej energie a to predovšetkým v stredných Čechách, kde bol vietor najsilnejší. 

Vietor dosiahol maximálne nárazy na Snežke, kde poryv dosiahol 187 km/h, ale treba poznamenať, že definitívna rýchlosť vetra bude stanovená až počas dnešného dňa. Susedná poľská stanica totiž zaznamenala náraz vetra o sile až 223 km/h. V nižších polohách dosahovali nárazy vetra rýchlosť 90 až 110 km/h.

Vlakové spojenia sú prerušené na desiatkach miest a inde jazdia vlaky zníženou rýchlosťou. Pražskí hasiči zasahovali v súvislosti s vetrom asi 20x. V stredných Čechách už viac ako 80x. Problém okrem vetra spôsobujú aj stúpajúce vodné toky.

Problémy majú aj v Poľsku, či v Rakúsku

Niekoľko desiatok tisíc domácností je bez dodávok elektrickej energie aj v Poľsku a hasiči evidujú už viac ako 100 výjazdov, predovšetkým k popadaným stromom. 

Najsilnejší vietor bol nameraný na spomínanej Snežke a potom ďalej na Kasprovom vrchu, kde dosiahol 148 km/h, v mestečku Leba 97 km/h a v Krakove 94 km/h.

Oveľa silnejší vietor fúka v nižších polohách v Rakúsku a to predovšetkým v oblasti Západopanónskej panvy. V oblasti Buchbergu, neďaleko Viedne namerali náraz o sile až 146,2 km/h, vo Viedni namerali 121 km/h

Vietor bude ešte silnieť a problémy sa očakávajú až do ranných hodín.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd