Víkend prinesie na Slovensko slnečné počasie, ale treba počítať s mrazmi

Peter Minárik

Po veterných hodinách, ktoré zavládli v mnohých štátoch Európy nás čaká počas víkendu stabilné počasie bez vetra. Nebude však teplo. Dôjde opäť k ochladeniu, vďaka čomu sa na naše územie vrátia mrazy.

Víchrica Ignatz, ktorá v uplynulých hodinách sužovala Európu prestáva ovplyvňovať počasie nad našim kontinentom. Veternejšie počasie sa očakáva v Európe, vrátane nášho územia ešte počas dnešného dňa, ale problémy sa už neočakávajú.

Naviac, počas dnešného popoludnia bude dochádzať k ďalšiemu zlepšovaniu počasia, ktoré prinesie do našej oblasti stabilný charakter počasia. Treba však počítať s ochladením.

Počasie pod vplyvom tlakovej výše

Z Atlantického oceánu sa začína nad západnú Európu nasúvať stred tlakovej výše, ktorá bude mať už počas dnešného dňa dominantný vplyv na počasie v západnej Európe, kde prinesie ustálený charakter počasia.

Zatiaľ čo západnú Európu čaká počas dnešného dňa slnečné počasie, tak strednú Európu, vrátane nášho územia čaká viac oblačnosti a vyskytovať sa budú aj prehánky. Nachádzať sa totiž budeme v chladnom, severozápadnom a vlhkom prúdení.

V priebehu víkendu však dôjde k zlepšovaniu počasia aj na našom území. Táto tlaková výš sa začne presúvať nad strednú Európu a jej stred sa už v nedeľu bude nachádzať priamo nad Slovenskom. Od zajtra nás tak čaká stabilné, prevažne jasné až polojasné počasie.

Vrátia sa mrazy

Na našom území bude síce slnečno, ale nie teplo. Nachádzať sa budeme v chladnejšom prúdení, čo sa prejaví na teplotách. Počas víkendu sa oproti záveru pracovného týždňa ochladí na našom území približne o 3 až 6 °C.

teploty počas víkendu budú aj o viac ako 5 °C nižšie
teploty počas víkendu budú aj o viac ako 5 °C nižšie

Maximálne denné teploty sa tak budú pohybovať prevažne od +7 do +14 °C, čo sú na súčasnú ročnú dobu mierne podpriemerné teploty.

Chladno bude predovšetkým v noci, kedy pri vyjasnení a utíšení vetra budú klesať teploty poriadne nízko. Minimálne teploty budú na našom území klesať na +2 až -5 °C.

minimálne teploty v noci na nedeľu
minimálne teploty v noci na nedeľu

Najchladnejšia noc sa očakáva na začiatku týždňa. Teploty by v dolinách a v kotlinách mohli klesať aj pod -5 °C.

Stabilný charakter počasia sa však očakáva aj v budúcom týždni a k zmene by mohlo prísť až na prelome mesiacov. Vývoj na nasledujúce dni nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd