Víkend prinesie ochladenie a na hory aj sneh. Sneženie môže do nižších

Peter Minárik
Európu po Babom lete čaká pomerne rušný víkend. Zavládne veterné a upršané počasie, ktoré prinesie súčasne aj ochladenie.

Po niekoľkých stabilných dňoch v Európe, ktoré mali pod svojou kontrolou jednotlivé tlakové níže sa počasie v Európe začína výrazne meniť. Tlaková níž Abigail priniesla veterné počasie najskôr na Britské ostrovy, kde zaznamenali nárazy vetra s rýchlosťou až 160 km/h. Tlakové níže sa usadili takmer nad celou severnou Európou a od západu otvorili v Európe chladnejšie prúdenie.

Víkend bude veterný a chladnejší

Zmenu počasia zaznamenáme aj na našom území. V sobotu sa zrážky vyskytnú najmä na severe, ale na zvyšku územia môže spoza mrakov vykuknúť aj Slnko. Treba sa však pripraviť na veterné počasie a to predovšetkým na horách, kde môže vietor fúkať v nárazoch až okolo 30 m/s.

Zároveň sa aj ochladí a ochladenie zaznamenáme najmä v nedeľu, kedy sa maximálne teploty počas dňa vyšplhajú na +3 až +8°C, na juhozápade do +12°C. Súčasne začne od severozápadu na mnohých miestach pršať. Zrážky vo forme snehu sa očakávajú od výšky 800 metrov.

Sneh sa v nižších polohách môže objaviť budúci víkend

Vyhliadky nám naznačujú, že s blížiacou sa Katarínou by do našej oblasti malo doraziť výraznejšie ochladenie. Očakáva sa totiž, že v oblasti Pobaltia by sa mala usadiť hlboká tlaková níž, okolo ktorej začne od severu do Európy prúdiť studený vzduch. Ten by výrazne mal znížiť hranicu sneženia aj na našom území.

ANIMÁCIA: Vývoj hranice sneženia od piatka 20.11. do nedele 22.11.

Jednotlivé behy numerických modelov naznačujú pomerne jednoznačné ochladzovanie od 22.novembra. Snehové vločky by tak mohli zavítať aj do nížin.

Aktuálny vývoj budeme sledovať a priebežnú predpoveď môžete sledovať TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd