Víkend začne letne. V nedeľu však prudké ochladenie a pád teplôt k +15

Peter Minárik
Ak čakáte súvislé letné počasie, tak sa opäť nedočkáte. Počas víkendu sa síce oteplí, ale nie nadlho. Už v nedeľu sa začne opäť ochladzovať.

Leto nie a nie prísť. August prináša do Európy zaujímavú zmenu počasia. Zatiaľ čo všetky mesiace tohto roka boli v Európe teplotne nadpriemerné, tak august je zatiaľ výnimkou. Teploty sú za prvú polovicu augusta vo väčšine Európy pod dlhodobým priemerom. Na našom území boli prvé dve augustové dekády o 1 až 2°C pod úrovňou dlhodobého priemeru. Dlhodobé vyhliadky síce naznačujú, že by sa tieto anomálie ku koncu mesiaca mohli zmierniť, ale nasledujúce dni budú ešte poriadne chladné a na zmrzlinu a kúpalisko ani nepomyslíte.

Sobota bude ešte horúca

Ak si chcete užiť leto, tak vyrazte na kúpaliská alebo na hory počas soboty. Pred studeným frontom k nám bude prúdiť teplý vzduch. Na celom našom území zavládne slnečné počasie s teplotami od +25 do +31°C.

Nad hranicu +30°C by sa teploty mali dostať najmä na juhozápade Slovenska.

V nedeľu dorazí front a začne sa ochladzovať

Počas nedeľňajšieho rána začne od západu ovplyvňovať počasie studený front. Denné teploty tak už na severozápade budú v nedeľu prevažne len do +20°C. Na juhu a východe sa ešte dostanú na +24 až +30°C.

Od západu prinesie studený front búrky, ktoré budú sprevádzané predovšetkým prívalovými zrážkami. Na západe by však búrky veľmi intenzívne byť nemali. Tie by sa mohli vyskytnúť až na strednom Slovensku, kde búrky môžu priniesť aj krúpy.

Búrky by sa popoludní mali dostať aj do oblasti Spiša a Gemera. Ďalej na východ by však doraziť nemali, nakoľko studený front sa začne nad našim územím vlniť.

Čakajú nás výrazné zrážky

Vlniaci sa studený front je charakteristický tým, že postupuje veľmi pomaly, ba častokrát nad danou oblasťou priamo stojí a vytvárajú sa na ňom jednotlivé zrážkové polia. Takáto situácia nás čaká v pondelok, kedy by sa od juhozápadu malo výraznejšie rozpršať a to predovšetkým na strednom a postupne aj na východnom Slovensku.

Pondelok by mal byť na našom území upršaný a upršaná bude na východe ešte aj noc na utorok a utorňajšie dopoludnie.

Od soboty do utorka rána môže na našom území spadnúť 20 až 40 mm zrážok, ale na strednom a východnom Slovensku môže lokálne napršať 40 až 70 mm zrážok a to znamená, že hladiny tokov budú opäť rásť.

V pondelok citeľné ochladenie

Ochladzovať sa začne síce už v nedeľu, kedy na severozápade nemusia teploty vystúpiť nad hranicu +20°C, ale studený vzduch pocítime na celom území až v pondelok. Na mape prúdenia v hladine 300 hPa možno vidieť zatekanie studeného vzduchu od severozápadu za studeným frontom.

Zmena teplôt bude výrazná. Zatiaľ čo v sobotu sa teploty budú pohybovať od +25 do +31°C, tak v pondelok bude na severe len od +15 do +20°C a na zvyšku územia do +24°C. Pondelňajšie teploty budú takmer o 10°C pod hranicou dlhodobého priemeru.

Leto až v závere augusta

Vyhliadky počasia naznačujú, že od utorka by sa počasie na našom území malo začať zlepšovať a dostať by sme sa postupne mali do teplejšieho prúdenia. Je vysoký predpoklad, že budúci víkend už bude horúci a nie je vylúčený atak teplôt až na úrovni +35°C.

Viac o vývoji na ďalšie dni sa dočítate TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd