Víkend začne slnečný a teplý. Od nedele naplno udrú búrky

Peter Minárik
Pred nami je jarný víkend. Sobota prinesie na mnohé miesta nášho územia pokojné počasie, ale niekde sa už ozvú búrky. Tie sa naplno prebudia v nedeľu.

V piatok sme si na našom území prechodne oddýchli od búrok. Tie sa vyskytli len vo veľmi zanedbateľnom množstve a to na západe, kde vyprodukovali zopár bleskov. Žiadna výraznejšia búrková aktivita sa nevyskytla a podobne tak bude aj na začiatku víkendu. No pokojné počasie nevydrží dlho. Už v nedeľu sa vrátia na celé naše územie búrky, ktoré budú na dennom poriadku.

V sobotu prevažne slnečno a teplo

Počas soboty bude naša oblasť pod vplyvom tlakovej výše, ktorá má svoj stred nad oblasťou Pobaltia. Tá k nám prinesie polojasné až polooblačné počasie s dennými teplotami od +17°C na severe po +25°C. Na väčšine územia tak očakávajte pokojné počasie.

Búrky by sa mali vyskytnúť len ojedinele a to najmä v horských oblastiach a na západe Slovenska. Nebudú však výrazné. Tomu nasvedčujú aj očakávané hodnoty instability CAPE. Tento parameter je podstatný pre tvorbu búrok. Značí očakávanú potencionálnu energiu v atmosfére. Spravidla platí, že čím vyššia instabilita, tým výraznejšie búrky. Hodnoty nad 1000 J/Kg sú už veľmi výrazné a značia vyššiu pravdepodobnosť silnejších búrok.

V nedeľu búrok pribudne

Počas nedele začne počasie v našej oblasti ovplyvňovať výšková tlaková níž. Tá zapríčiní nepriaznivejšie počasie v našej oblasti. Na porovnanie si pozrite očakávané hodnoty instability na nedeľu.

Počas popoludnia by sa tak už na našom území mali naplno ozvať prehánky a búrky. Dynamika by zatiaľ nemala byť nejak výrazná, a tak najväčším nebezpečenstvom búrok bude okrem samotných bleskov prívalový dážď.

Búrky budú na dennom poriadku

Výšková tlaková níž bude počasie v našej oblasti ovplyvňovať aj nasledujúce dni. Preto sa pripravte na to, že noc, ráno a dopoludnie bude v znamení stabilného počasia, no popoludní sa ozvú búrky, prehánky a dážď. Na animácii zrážok na nasledujúce dni pekne vidieť pribúdajúce zrážky najmä počas popoludnia, čo bude súvisieť so spomínanými búrkami.

Takéto počasie sprevádzané popoludňajšími búrkami by malo pretrvávať minimálne do piatka budúceho týždňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd