Víkend začne slnečným počasím. V nedeľu dorazí sneh

Peter Minárik
Slnečné počasie na našom území vydrží do konca soboty. Zmena príde v nedeľu a na severe pripadne opäť veľa snehu.
Dominantný vplyv na počasie u nás má tlaková výš, ktorá sa rozprestiera západne od Britských ostrovov a jej výbežok zasahuje až nad našu oblasť. Do celej západnej Európy, ale aj do veľkej časti nášho územia prináša slnečné počasie, ktorý by malo vydržať do soboty. V nedeľu sa počasie pokazí a najmä na severe sa pripravte na slušnú snehovú nádielku a komplikácie na cestách.
 
Noc na sobotu bude v celku mrazivá. Teplota poklesne na -4 až -8°C, no v dolinách a kotlinách môže pri zmenšenej oblačnosti teplota poklesnúť až k -13°C.
V priebehu soboty by na celom našom území malo prevládať slnečné počasie s teplotami od -5 do 0°C. Teplejšie bude na juhu a východe územia. Tu by sa ortuť teplomera mohla vyšplhať až na +3°C.
 
V nedeľu sa rozsneží a rozfúka
Slnečné počasie nevydrží dlho a už v nedeľu príde výrazná zmena. Nad severné Rusko by sa mala nasunúť tlaková níž, okolo ktorej sa do našej oblasti otvorí od severozápadu chladnejšie a vlhké prúdenie. V tomto prúdení bude postupovať frontálny systém, ktorý prinesie nádielku snehu predovšetkým na severné Slovensko.
 
Na celom území bude v nedeľu oblačné až zamračené počasie so snehovými prehánkami alebo s občasným snežením. V severnej a vo východnej polovici územia však bude zrážok viac a na severe bude snežiť trvalejšie. Výška nového snehu sa môže dostať až cez 10 cm.
 
K sneženiu sa pridá silný vietor, ktorý by mal fúkať na celom území. Pripravte sa tak na to, že pri snežení  a silnom vetre sa budú tvoriť snehové jazyky a záveje.
 
V pondelok sa počasie zlepší len na západe. Na severe a východe to vyzerá tak, že bude aj naďalej snežiť.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd