Víkendové búrky vystrieda slnečné počasie

Peter Minárik
Víkendový presun zvlneného studeného frontu sa postaral o pomerne intenzívnu búrkovú činnosť na našom území. Začiatok týždňa však bude pokojný.

Uplynulé desiatky hodín boli nielen na našom území, ale aj v mnohých ďalších častiach Európy na zmenu počasia pomerne pestré. Vo štvrtok a v piatok vrcholil do našej oblasti prílev teplého vzduchu od juhu, ktorý sa postaral o neštandardne vysoké teploty. Na našom území sa ortuť teplomera šplhala až k +34°C, pričom v Taliansku teplota prekonala až hranicu +40°C.

Počas víkendu však cez našu oblasť začal postupovať studený front, ktorý sa však vlnil, a tak sa jeho postup o čosi spomalil. Víkend priniesol ochladenie, ale aj výraznejšie zrážky a výraznú bleskovú aktivitu. Na našom území udrelo niekoľko desiatok tisíc bleskov.

Mapa výskytu bleskov počas piatka, soboty a nedele, zdroj: blesky.bourky.cz

Po pomerne búrlivom víkende nás čaká zmena k pokojnejšiemu počasiu.

Nad Pobaltím sa zvýrazňuje tlaková výš, ktorej výbežok začal počasie ovplyvňovať aj na našom území. Súčasne sa aktuálne rozloženie tlakovej výše postará o obnovenie prílevu teplejšieho vzduchu.

Začiatok týždňa sa bude niesť v znamení jasnej až polooblačnej oblohy s dennými teplotami od +16 do +24°C. Chladné však budú noci a obzvlášť noc na utorok. Pri vyjasnení bude teplota klesať vo výške 2 metre pod +10°C a vyskytne sa aj prízemný mráz.

Po búrlivých hodinách sú tak pred nami pokojné jesenné dni.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd