Vlna horúčav sa predĺži. Zamieria však ku nám búrky

Peter Minárik

Naše územie zasiahla prvá vlna horúčav, ktorá však nakoniec tak skoro neodíde, ako sa pôvodne očakávalo. Vysoké teploty nás čakajú aj na začiatku nového týždňa. Postupne však predsalen dôjde k nejakej zmene.

Prvá tohtoročná vlna horúčav je tu. Nielen nad naše územie, ale do viacerých štátov Európy prúdi od juhu veľmi teplý vzduch z Afriky, ktorý sa sem dostáva po okraji tlakovej níže so stredom nad Stredomorím.

Tento príliv teplého vzduchu mal pôvodne zotrvať do začiatku týždňa, no najnovšie predpovede naznačujú, že v horúcom vzduchu sa udržíme až do polovice budúceho týždňa.

Teploty budú stúpať k +35 °C

Nasledujúce dni tak budú na našom území veľmi teplé. Teploty sa na takmer celom našom území budú šplhať až nad hranicu +30 °C, pričom v najteplejších oblastiach nášho územia pôjdu teploty až k hranici +35 °C.

To sa týka predovšetkým západného a južného Slovenska. Takéto teploty však môžu lokálne vystúpiť aj inde, napríklad na Hornej Nitre.

Vlna horúčav by mala na našom území pokračovať až do stredy, kedy bude vrcholiť prílev teplého vzduchu od juhu pred blížiacim sa studeným frontom. Až od štvrtka by mali teploty začať na našom území klesať.

Pridajú sa silnejšie búrky

V priebehu víkendu nás čakajú už aj prvé búrky. Tie sa v sobotu môžu ojedinele objaviť na krajnom juhovýchode a v nedeľu v oblasti stredného Slovenska.

Oveľa viac však bude búrok od pondelka, kedy môžu byť sprevádzané aj nebezpečnými sprievodnými javmi, ktoré môžu byť aj intenzívnejšieho charakteru.

Búrky sa tak od pondelka očakávajú na mnohých miestach nášho územia a vyskytovať sa budú predovšetkým popoludní, kedy bude vzduch už prehriaty a instabilný.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd