Vlna tsunami sa šíri po svete po silnom zemetrasení v Tichom oceáne

Dominik Cenkner

Séria mimoriadne silných zemetrasení bola včera počas dňa (nášho času) zaznamenaná v Tichom oceáne, približne 1000 km od Nového Zélandu. Úrady vydali aj varovania pred tsunami, ktoré sa však, našťastie, postupne rušia.

V priebehu ôsmich hodín zaznamenali v spomínanej oblasti až tri silné zemetrasenia. Najskôr sa zem triasla o sile 7,3 magnitúdy, neskôr sila dosiahla hodnotu 7,4.

Najsilnejšie zemetrasenie však dosiahlo silu 8,1 magnitúdy. Jeho epicentrum sa nachádzalo v hĺbke 19 km, necelých 1000 km od Nového Zélandu.

Po tomto treťom zemetrasení úrady viacerých štátov a ostrovov vydali varovania pred vlnou tsunami. Platilo to aj pre časť Severného ostrova Nového Zélandu.

Tisícky ľudí muselo preto opustiť svoje obydlia. V snahe dostať sa na vyvýšené miesto mnohí ostali uväznení v kolónach.

Národné varovanie pred vlnou tsunami na Novom Zélande však bolo o 03:43 h nášho času, teda 13 hodín po prvom zemetrasení, zrušené. Úrady síce vyhlásili, že najväčšie vlny už odzneli, predsa len odporúčajú, aby sa ľudia vyhýbali plážam.

Medzitým však malé vlny zaznamenávajú aj v ďalších krajinách po svete. V týchto chvíľach ich očakávajú v Čile a Peru, kde by mohli byť aj o niečo väčšie.

Vlny zaznamenali dokonca aj pri pobreží Kalifornie. Neboli však veľké a nespôsobili žiadne škody.

Tie konieckoncov nehlásia zatiaľ v žiadnej oblasti. Mimoriadne silné zemetrasenie sa tak snáď zaobíde bez obetí a bez škôd.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd