Vo vode v obci Cerová našli fluorantén

Vo vode v obci Cerová našli fluorantén
Veronika Sádovská

Po tom ako sme včera informovali o mikroplastoch v pitnej vode zo Žitného ostrova, sa takisto v pitnej vode v okrese Senica našiel fluorantén. 

Hygienici, podľa TASR, okamžite odporúčali tento problém riešiť a o celom postupe a krokoch ich musí vodárenská spoločnosť informovať. 

Zdrojom tejto látky vo vode je opotrebované potrubie. Fluorantén vzniká hlavne pri spaľovaní organických látok a pyrolýze. V pitnej vode sa vyskytuje už len výnimočne, väčšinou práve tam, kde sa ešte stále používa staré potrubie s uhoľným dechtovým obložením rozvodov z liatiny alebo tvárnej liatiny. Ďalším zdrojom tejto látky je aj ovzdušie a to výfukové plyny či prírodné požiare.

Jej väčšie množstvo v organizme spôsobuje genetické zmeny v bunkách a vznik karcinogénnych ochorení.

Obyvatelia Cerovej až do odvolania nemôžu používať vodu z vodovodu na pitie či varenie.

Bratislavská vodárenská spoločnosť vyhlásila, že situáciu nepretržite monitoruje, pracuje na náprave a priebežne komunikuje aj so starostom obce.

Pitná voda, podľa vodární, je v okolitých obciach zdravotne nezávadná a vhodná na konzumáciu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd