Vo Vysokých Tatrách spadla lavína. Zasypalo dvoch ľudí

Peter Minárik

Vo Vysokých Tatrách dnes spadla lavína, ktorá zasypala dvoch ľudí. Horská záchranná služba informovala, že lavína zasypala dvoch ľudí

Dnešný deň priniesol na naše územie premenlivé počasie, ale po silnom vetra a čerstvej nádielke snehu je sneh nestabilný a to nielen u nás, ale aj v okolitých krajinách.

Počas dnešného dňa spadlo v našej oblasti niekoľko lavín, ktoré aj zasypali turistov. Lavína spadla aj na našom území.

Lavína spadla vo Vysokých Tatrách

Horská záchranná služba informovala, že dnes popoludní spadla lavína vo Vysokých Tatrách. Lavínu odtrhli traja skialpinisti (dvaja muži a jedna žena), ktorí vystupovali žľabom z Mlynickej doliny smerom na Predné Solisko.

Po páde lavíny neboli zasypaní, ale všetci utrpeli rôzne poranenia. Horskí záchranári požiadali okamžite o súčinnosť posádku VZZS z Popradu, ktorá na mieste nehody vysadila pri zranených postupne troch záchranárov HZS spoločne s lekárom VZZS.

Po poskytnutí neodkladnej zdravotnej starostlivosti bol z miesta nehody na Štrbské pleso letecky evakuovaný prvý zranený s podozrením na zlomeninu stehennej kosti a úrazom hrudníka. Ako druhý bol z terénu evakuovaný muž s poranením hlavy a mnohými povrchovými odreninami. Zo Štrbského plesa bol prvý skialpinista letecky dopravený do nemocnice v Poprade, druhý pokračoval do nemocnice s posádkou RLP. Po odovzdaní pacienta a dotankovaní paliva sa vrtuľník vrátil do Mlynickej doliny, evakuáciu poslednej zranenej osoby za pomoci leteckej techniky však nebolo možné uskutočniť pre rýchle zhoršenie počasia.

Horskí záchranári, ktorí ostali pri pacientke, začali s prípravami na pozemný transport. Spoločne s druhou skupinou záchranárov transportovali najľahšie zranenú skialpinistku na Štrbské pleso. Tu bola odovzdaná do starostlivosti posádke RZP, s ktorou pokračovala do nemocnice. Záchranári HZS sa následne vrátili na základňu, kde bola záchranná akcia ukončená. Lavína si tak v Tatrách našťastie nevyžiadala obede.

Po páde lavíny v Česku je žena v kritickom stave

Lavíny dnes padali aj na českej a poľskej strane Krkonoš. Na českej strane záchranári vyprostili ženu, ktorú museli oživovať. Previezli ju do nemocnice, kde bojuje o život a aktuálne je v kritickom stave.

Ďalší dvaja muži vyviazli bez zranení, avšak utrpeli šok. Na mieste bolo v čase zosuvu celkovo 6 osôb. K zosuvu došlo v oblasti Mužských kameňoch, neďaleko Špindlerovho Mlynu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd